У селах Кремінному та Яришеві Могилів-Подільського району цього року висадили першу промислову плантацію волоських горіхів. Горіховий сад розташувався на 400 селянських паях, зайнявши майже тисячу гектарів.

Люди передали свою землю в оренду інвестору, котрий зобов’язався платити їм за оренду непогані гроші ще до того, як горіхи почнуть плодоносити. А це станеться не раніше, як через п’ять років. Але вже зараз інвестор створив 60 робочих місць для місцевих мешканців. Ще більше працівників знадобиться тоді, коли прийде час збирати урожай.

Про те, що у Могилів-Подільському районі цього року запрацює підприємство з переробки грецьких горіхів, наша газета вже розповідала. Це й не дивно, що інвестори обрали для підприємства саме наш регіон. Бо якість подільських земель, наш клімат вважаються найкращими для вирощування горіхових дерев, тому наші горіхи за якістю кращі у порівнянні з тими, які вирощують в Америці чи Китаї. Максимальна потужність нового заводу складе 10 тис. тонн у сезон. Продукт переробки інвестори планують поставляти в країни Європейського союзу і арабських країн.

Наразі закупівельна ціна на українські горіхи є низькою через відсутність повноцінних промислових насаджень, коли партії формуються неоднорідні, більшість горіхів  збирають або в присадибних господарствах, або ж по лісосмугах. Тому цей проект для області є надзвичайно актуальним та перспективним. Тим більше, що, як стверджують аналітики, гроші можуть повернутися інвестору вже за 14 місяців, а рентабельність у майже 300% можна отримати у разі налагодження виробництва з продуктивністю 5 тонн за зміну.

Варто додати, що з початку цього року в агропромисловому комплексі Вінниччини успішно реалізовано 18 інвестиційних проектів. За цей час у розвиток сільського господарства інвестори вклали майже півмільярда гривень.

Соломія КАЛЮЖКО