Якщо вам цікаво побачити найкраще місто в Румунії, то можете зробити собі помітку – це Брашов. Воно особливе не лише чудовими карпатськими краєвидами, а й незвичайною архітектурою. Тут зійшлися майже всі стилі, але домінує німецька гармонійна вишуканість середньовіччя.

Свого часу сюди запросили тевтонців. Вони будували монументально, як для себе, бо бачили себе господарями цих земель. Але згодом їх поведінка не сподобалась справжнім господарям. І орендарів довелось поміняти. Знову прийшли німці, але мирні, цеховики. І почався розквіт подібних містечок.  Дякувати Богу, їх обминули війни, і вони збереглися. Тут ще й зберігся  особливий менталітет у місцевого населення. Доброзичливі, відповідальні і законослухняні.

А поряд – відомий гірськолижний центр Паяна Брашов. Українці уже встигли його облюбувати.

Наступним пунктом вашої подорожі може стати гарне і затишне місто Сіная. Це сучасний курорт з водами, процедурами, чистою водою і цілющим крпатським повітрям. Тут варто звернути увагу на давній монастир, який дав назву місту. Колишні румунські володарі якось побували в монастирі святої Катерини на Сінайському півострові і так їх вразило побачене, що вирішили й у себе щось подібне збудувати.

Навколо виросло містечко, а згодом один з наступних монархів побачив в околицях красиву місцину, де вирішив звести літню резиденцію. Так почало зводитись реальне архітектурне диво – палац Пелеш. Ви уже посміхаєтесь, бо бачили і Лувр, і Версаль, і Шонбрун, і Вавель… Не поспішайте. Пелеш вразить вас не менше. Внутрішнє убранство, інтер»єри – просто неймовірні. Розкішна різьба по дереву на сотнях квадратних метрів, білий карарський мармур. Такого більше ніде немає.

Для контрасту можна відвідати замок Бран. Той самий, де жив граф Дракула. Строго, гарно і трохи страшнувато. Але розкішний парк прожене ваші страхи. Звісно, це далеко не всі принади Трансільванії. Полюбляють туристи замок Ришков та інші величні споруди серед гір. І кругом налагоджений готельний сервіс, добрі дороги, смачна їжа і якісні напої.

Обовязково спробуйте справжні румунські плачинди із білим сухим «Котнарі». А дорогою додому зазирніть на пару годин у бухарестський аквацентр з термальними водами. Супер.

Найголовніше те, що обійдеться така мандрівка вам не дорожче, ніж би ви знову поїхали в українські Карпати. Розширюйте кругозір.