«Зеленський хоче підсмажити «Нашу Рябу» – під такими гучними заголовками українські ЗМІ повідомляють про намір Президента Зеленського перевірити агрохолдинг МХП (виробник курятини, відомий брендом «Наша Ряба») на предмет отримання держдотацій.

– У 2017-2018 роках одному з найбільших агрохолдингів України — Миронівський хлібопродукт (МХП) — з держбюджету було виділено майже 2,5 млрд грн. дотацій, так це називається. Насправді він не потребує держпідтримки,  у нього є надприбутки і він щорічно виплачує величезні дивіденди своїм акціонерам, — заявив глава держави.

Зеленський запропонував правоохоронним і антикорупційним органам порівняти бюджетні дотації, отримані МХП, і виплачені акціонерам дивіденди.

Довідка. Як повідомлялось, чистий прибуток МХП у 2018-му – до $128 млн, виручка – до $1,556 млрд. Рада директорів МХП у березні 2019-го ухвалила виплату нечувано великих, за українськими мірками,  річних дивідендів акціонерам у розмірі $80 млн.

Разом з тим у 2018-му агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП), власником якого є олігарх Юрій Косюк, отримав понад 800 млн грн. дотацій із держбюджету. А у 2017-му цей агрохолдинг взяв у держави на 2 млрд грн. підтримки. Мільярдер Юрій Косюк свого часу працював заступником голови Адміністрації Президента Петра Порошенка.

Раніше, до 1 січня 2017 року, сплачений аграріями ПДВ йшов не в держбюджет, а накопичувався на спецрахунку агропідприємства; такі кошти аграрій повинен був вкладати в купівлю агротехніки або ж ресурсів для польових робіт. Цей формат держпідтримки влаштовував усіх учасників ринку.

Але з 1 січня 2017 року через вимоги МВФ уряд зобов’язав аграріїв сплачувати всі податки напряму в держбюджет. Рослинницькі господарства, позбавлялись держпідтримки, а тваринницькі, птахівницькі та садівницькі господарства могли отримати дотацію пропорційно виручці від своєї діяльності. Відтак, більшу частину державних дотацій захопили «аграрні олігархи», а малий і середній фермерський бізнес залишився осторонь.

Українські аграрії чекають змін у несправедливому нарахуванні дотацій, які сьогодні вигідні лише 2-3 найбільшим агровиробникам. Майбутньому уряду і Верховній Раді доведеться розглянути нові пропозиції, серед яких — заміна дотацій податковими послабленнями, перенаправлення дотаційних коштів на сільський розвиток та ін.