Такого масштабу ОЗУ були ще в 90-х. Вже прогриміло на всю Україну затримання ватажка банди, яка два роки грабувала ювелірні крамниці у 18 областях України. Четверо досі в бігах… Саме на їхньому рахунку напад відразу на три ювелірки у Гайсині у вересні 2017 року.

— У нашому місті одна ювелірка на першому поверсі у супермаркеті «АТБ» неподалік входу. Інша – у кіоску на вулиці поруч із «АТБ». Туди в обід під’їхав чорний позашляховик. Вибігло декілька чоловіків у чорній формі, спецекіпіровці, із автоматами, у балаклавах. Вони побігли до «АТБ», а їхні напарники — до іншої крамниці. Ще один на вулиці контролював ситуацію, тримаючи під наглядом та на прицілі усю територію, — розповів нам один cвідок подій дворічної давнини. — На їхньому одязі був напис «Поліція» чи «Охорона». Коли забігли до крамниць, кричали: «Всем не двигаться, проводится спецоперация!» Тож люди спершу нічого не зрозуміли! Що за «операція», чому? Нападники за лічені секунди розтрощили вітрини та винесли усі прикраси. Далі рвонули до супермаркету «Європейський» біля автовокзалу.

На автоматі у одного нападника було щось схоже на лазерний приціл під стволом. Бо коли він наводив зброю на людей, на їхньому одязі відразу спалахувала червона крапочка. Кинулась у очі й кобура із пістолетом на стегні. У «Європейському» — ювелірка у глибині зали. То нападники вихором прилетіли туди. А коли вони вже тікали, один, який ніс повну сумку «здобичі», навіть не міг спершу запхнути її до багажника автівки. Подільники його квапили. Врешті вони закинули сумку до салону іномарки та втекли у бік Умані.

Як повідомив перший заступник начальника департаменту карного розшуку Національної поліції України Сергій Прудченко, лише у одній крамниці Гайсина нападники викрали п’ять кілограмів золота. Кожен напад тривав до двох хвилин…

— Упродовж 2016-2018 років вони нападали на ювелірки у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Київській, Житомирській та Хмельницькій областях. Сума збитків понад п’ять мільйонів доларів. До групи входило п’ятеро осіб. Ватажок підшукував об’єкти, розробляв плани нападів, роздавав ролі, займався підбором транспорту. Був мозковим центром, – каже Сергій Прудченко. — Ці люди завжди використовували ефект несподіванки. Було, розстрілювали вітрини з автоматів та погрожували персоналу. В Олександрії та Миколаєві вони стріляли у охоронця магазину та «копів». У Херсоні під час чергового нападу на ювелірку теж обстріляли правоохоронців.

Ватажок — раніше судимий 35-річний житель м. Первомайська. Ніколи не працював. У 2000-х роках відбував покарання: був у складі групи, яка скоювала злочини на трасі Харків – Сімферополь. Розбої, крадіжки вантажів на ходу. Його шукали 14 місяців. Чоловік використовував засоби конспірації, змінив стиль життя та зовнішність. Врешті, затримали підозрюваного у приватному будинку у Первомайську.

КОРД повністю заблокував периметр. Знали, що на території бійцівський собака, у будинку діти, жінки. Почали заходити та бити скло – він не спить, а вистрибує у вікно. І з бойовим пістолетом «Glock 17» вистрибнув прямо на КОРД. Під час обшуку будинку виявили зброю, пристрій для глушіння сигналу, рації, силіконові маски-балаклави, тактичну форму. Зрозуміло, що він причетний до низки нових розбоїв, можливо, у складі своєї старої або нової групи.

Раніше за місцем проживання та у транспорті підозрюваних вилучили пістолет–кулемет «Скорпіон», автомати, гранати, іншу вогнепальну зброю. Вилучили їхній «ударний» BMW X6. Спецсигнали, сигнальна установка, потужний форсований двигун. Вилучили й п’ять особистих автомобілів зловмисників, які нині заарештовано. Навіть переглядаючи вміст аптечки банди, ми розуміли, що вони завжди були готові до активного спротиву. При собі мали всі необхідні сучасні засоби та прилади, які використовуються при тяжких вогнепальних пораненнях.

Поліцейські встановили й ювеліра, якому підозрювані збували золото.

— Це ж золото серед ювелірів і розходилося. Тобто вони здогадувалися про походження, наприклад, 11 кілограмів ювелірних виробів, які до них привозили. Нині суд заарештував на 60 діб лідера групи без права внесення застави, – повідомив Сергій Прудченко.

У березні того ж 2017 року автоматники на «БМВ Х-5» за схожим сценарієм напали й на ювелірку у Тульчині. А у 2016 році у тому ж Гайсині двоє невідомих у чорній формі із написом «охорона» та в масках, погрожуючи автоматами, теж обікрали одну ювелірку та втекли на «Ауді»-універсалі. Місцеві запитують, чи це не діяння тієї ж банди?

— Нині доведено три їхні напади на ювелірні крамниці на Вінниччині. Але слідство ще триває, — прокоментувала нам заступник керівника прес-служби Національної поліції України Ольга Атаманова. — Досі у розшуку є ще четверо нападників. Поліція просить громадян, кому відома інформація про них, відразу телефонувати за спецномером «102».