Уже кілька тижнів у столиці Росії відбуваються масові акції проти режиму Путіна. Протестувальники обурені через відмову опозиційним кандидатам балотуватися на вибори у Московську міську думу.

Вони стверджують, що зібрали необхідну кількість підписів для реєстрації кандидатами в депутати, проте виборчкоми відмовилися реєструвати більшість кандидатів від опозиції з різних надуманих причин.

Як завжди, влада силовими методами бореться зі свідомими громадянами, які виступають за вільні вибори. Відомо, що під час розгону 3 серпня було затримано понад 100 людей, серед яких 81 неповнолітній і 14 журналістів. Також є інформація про 18 постраждалих, побитих співробітниками поліції, їм загрожують штрафи і до 15 діб арешту.

Та найбільше шокувало те, що під час затримань мітингарів у Москві серед силовиків був помічений розшукуваний в Україні колишній командир київського полку «Беркут» полковник Сергій Кусюк. Там він у російській формі з нашивкою, бронежилеті та рацією.

Відповідне відео розмістили очевидці в Інтернеті, й жорстокість правоохоронця, який з насолодою споглядає на те, як гумовими палицями б’ють людей, вражає.

Додамо, що Сергій Кусюк родом з Малої Мочулки Теплицького району й відомий неодноразовою участю в керуванні протиправними силовими діями «Беркута» (а також на чолі невідомих у цивільному одязі) — проти громадських акцій та представників ЗМІ під час протестів в Україні у 2013-2014 роках.

За наказом Генпрокуратури саме він розшукується по звинуваченню у причетності до масових вбивств активістів на Майдані. Кажуть, що саме він розпорядився видати 130 автоматів Калашникова бійцям кримської роти «Беркут» і 106 — дніпропетровської, ще одну снайперську гвинтівку та одну помпову рушницю. Після того всю документацію, де були докази, знищив.

Після Революції гідності Сергій Кусюк втік до Росії, почав служити у Росгвардії. За 5 років його затримати так і не вдалося, бо на батьківщину не приїжджає. У Москві він вже отримав громадянство, тому влада категорично відмовилася передавати його назад в Україну.

Вперше про себе наш земляк дав знати влітку 2017 року, коли у складі російського спецназу в Москві розганяв людей на мітингу. Невдовзі стало відомо, що його внесли до санкційного списку США.

У рідному селі нашому кореспонденту повідомили, що ще не бачили нове відео з Сергієм Кусюком. А батьків-пенсіонерів просять не турбувати, бо ж це для них болюча тема — табу. Земляки, які були в той час по різні боки барикад на Майдані, засуджують вчинок правоохоронця. Інші ж розуміють, мовляв, він просто виконував наказ.

Віталіна Володимирова