Про це пише офіційна сторінка “Соціотерапії” у соцмережі Фейсбук:

–  Зберегти наркологічні диспансери!

Колективи Вінницький обласний наркологічний диспансер “Соціотерапія”та переважної кількості наркодиспансерів України ініціюють зверення до Президента України.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу № 385 від 28.10.2002 року «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров’я та посад фахівців у галузі охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я».

Ці зміни зобов’язують заклади, закрема і ВОНД “Соціотерапія”, до злиття наркологічних та психіатричних закладів охорони здоров’я в одну структурну одиницю (юридичну особу), яка відповідно до вимог Наказу має мати назву «Заклад з надання психіатричної допомоги».

Колектив Вінницького обласного наркологічного диспансеру ініціює звернення до Президента України Володимир Зеленський – Слуга Народу, оскільки:

– наркологічні хворі, що страждають від залежностей набудуть статусу осіб, які страждають на психічні розлади, що відповідно до вимог чинного законодавства значно звужує права таких громадян, в тому числі й права, що пов’язані зі здійсненням трудової функції (професійної діяльності), представництва інтересів, тощо;

– масове вивільнення кваліфікованих працівників зумовить збільшення рівня безробіття по всій території України, що матиме вкрай негативні наслідки в суспільстві;

– неможливість реалізації норм Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.1995 р., щодо виявлення та постановки на облік осіб, які незаконно вживають наркотичні засоби або психотропні речовини, а також проведення обов’язкового профілактичного наркологічного огляду громадян, призведе до поширення наркоманії та наркозлочинності.

Ми закликаємо поширювати інформацію про ситуацію, що склалась. Нище можна ознайомитись з повним текстом звернення.

Наша головна мета уникнути дискримінації наших пацієнтів та зберегти можливість надавати кваліфіковану допомогу людям з залежностями.

На думку представників наркодиспансеру, таке рішення призведе до масового звільнення працівників з наркодиспансерів, змінить статус наркологічних хворих на осіб, які страждають на психічні розлади, що в свою чергу “звузить права таких громадян”, а також “призведе до поширення наркоманії та наркозлочинності”.

У Вінницькому наркодиспансері стверджують, що головна мета такого звернення – “уникнути дискримінації пацієнтів та зберегти можливість надавати кваліфіковану допомогу людям з залежностями”. Відтак медики просять президента Зеленського втрутитися в ситуацію, “вжити заходів щодо призупинення дії відповідного наказу МОЗ, та залишити наркологічну службу окремою структурою”. В іншому випадку в “Соціотерапії” анонсують “жахливі наслідки бездумно прийнятих рішень”.