— 3 жовтня минулого року ми святкували день народження чоловіка. Близько 21-ї години закінчили. Чоловік відпочивав, я займалась справами. Тоді сусід, який відвідує частину будинку поруч, вирішив зробити ремонт! Працював перфоратором, у нас аж плитка трусилась. Я зробила йому зауваження. А за деякий час вже побачила на нашому подвір’ї поліцію, — згадує дружина Олена. — Наказали їхати до відділку «для з’ясування обставин». Я погодилась, попросила час одягнутись — адже на вулиці холодно. Але поліцейські чомусь залетіли гуртом на подвір’я, почали мене бити кийками! Це суворо заборонено чинним законодавством про Національну поліцію!

— Один нападник вдарив мою дружину кийком у плече та у груди! Їй одягнули наручники, виштовхали на подвір’я. Без жодних пояснень мені бризнули у обличчя з балончика сльозогінним газом. Цей балончик заборонено використовувати у закритому приміщенні. А наші двоє дітей — астматики! — обурюється Леонід Бобрук. — Мені теж одягнули наручники, винесли на подвір’я. Сухожилки рук порвали! Відвезли до відділку на Пирогова. Там наказували підписати якісь «папери», погрожували… Не давали зателефонувати юристу! Ми нічого не підписали. Згодом обоє написали офіційну заяву, що поліція нас побила! Взяли направлення на судово-медичну експертизу. Експерти на тілі жінки нарахували більше 30 синців та забоїв.

Як виявилось, поліцію до нас викликав сусід. Мовляв, ми йому погрожували. До нас виїхали аж три наряди, зокрема й колишній «Беркут». Але поліцейські згодом самі звинуватили нас у «злісній непокорі» законним вимогам! Направили матеріали до Вінницького міського суду. Вже під час першого засідання суддя вимагав, аби я сплатив штраф 136 гривень. Я категорично відмовився. Принципово!

Подружжя готове до останнього відстоювати справедливість.

— Чому до нас викликали «Беркут»? Ми що — злочинці? Чому нас били, одягали наручники? Однак на мій офіційний запит у вінницькому відділі поліції особливого призначення відповіли — мовляв, ніхто з них до нас на виклик не виїжджав! Але вже у матеріалах проти нас слідчий написав, що ми вдвох «кидались на патрульних із ножами та сокирами!» Цей патруль саме поліції особливого призначення — екс-«Беркут»! То вони таки там були! — каже подружжя. — Жодних доказів нашого злочину поліція так і не надала. «Сокир», «ножів» ніде не було. Тож ми із дружиною почергово оскаржили справу проти нас у Вінницькому міському та Апеляційному судах. Він скасував постанову за статтею 185, що поліцейські склали на мене та мою жінку.

Ми більше 20 разів звертались із вимогою покарати поліцейських, які били нас, до міської та обласної поліції, прокуратури, внутрішньої безпеки. Скрізь тиша. Лише 2 липня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками поліції. Але швидко закрили справу! Мовляв, жодних доказів, що нас побили поліцейські! А слідчий, який звинувачував нас у «злісній непокорі», сам не взяв до уваги нашу заяву про побиття поліцією. Та й приховав від ДБР довідку судмедекспертів, що ми отримали тілесні ушкодження саме у той час, коли нас затримували вдома та тримали у відділку! Відео з бодікамер поліцейських взагалі затерли. «Беркутівців» теж не допитували… Ми оскаржуємо це рішення в суді.

У свою чергу у прес-службі обласної поліції скаргу подружжя поки що не коментують. Редакція готова вислухати й їхню точку зору.