9 серпня вінничанка Марина Фаюк опублікувала на своїй сторінці в Facebook фото з будівельного майданчика в центрі Вінниці. Тут  видно відкриті підземні коридори і арки із цегли ходи. Невже це частина вінницьких катакомбі, яка  відкрились за  17-ю школою  по Монастирський, 24?  Раніше тут стояв стрий 2-поверховий будинок в жахливому стані. Нині  тут  почали будувати торгово-офісний центр і докопались до ось такого підвалу чи ходів…

Тому вінничанка  виступила в соцмережу фото із підписом:

– Шкода, звичайно зведуть нову будівлю, а не залишать, як пам’ятку архітектури, але хоч фото в стрічці дозволять глянути в надра землі».

Керівник Центру історії Вінниці, Олександр Федоришен в коментарі під постом вчора зазначив, що фото вражаючі, але потрібно дивитись наживо. Також він відмітив, що не варто плутати розкопки з випадковою знахідкою під час будівництва.

Одні вінничани рекомендують робити історичну зону на місці знахідки, інші пишуть, що потрібно заборонити забудову історичного центру Вінниці.

Вчора історики оглянули підземелля, сьогодні Олександр Федоришен розповів, що там раніше був маєток з підвалами.

«Оглянули ділянку разом з дослідницею Тетяною Кароєвою. З попереднього огляду можна припустити, що це господарський підвал флігеля (прибудови) будинку, спорудженого на межі ХІХ та ХХ століть. На схожий об’єкт свого часу натрапили будівельники у 2017-му, коли йшла реконструкція площі «Ліверпуль»: тоді це були підвали меблевого магазину, знищеного в роки нацистської окупації», – повідомив в коментарі Олександр Федоришен.

До речі, не таємниця, що центр Вінниці та головна вулиця міста на ірвні мінус 4-6 метрів пронизана підземними ходами. На жаль, більша частина цих коридорів засипана часом, гуртом і бетоном…  І лише кілька років  туристів пустили в підземелля монастиря Капуцинів  на Соборній.

Також є версія, що це звичайні підземні сховища продуктів, які були під кожним будинком на Єрусалимці…