Шановний Володимире Зеленський! Враховуючи Ваше звернення, що кожен українець тепер Президент, а не лише Ви, хочу від імені нашого видання і читачів навести Вам, а Ви щоб Президенту США, керівникам і народам всього світу, всім сенатам, конгресам і парламентам, що віддала (А НЕ ВЗЯЛА) Україна світу, роззброюючи свою армію в ім’я миру на землі під ГАРАНТІЇ і підписи Президентів.

Враховуючи, що штаб 43 ракетної армії знаходився саме у Вінниці і їй були підпорядковані всі ядерні боєголовки України та тут був і є штаб Військово-Повітряних сил України, наші журналісти, громадські діячі і я особисто стали свідками цих подій, які тепер називають найбільшою помилкою України, зрадою інтересів держави, аферою століття, спланованою найуспішнішою диверсією Росії проти України… Як би це хто не характеризував, але Україна знищила під гарантії 5-ти ядерних держав світу третій у світі ядерний потенціал. І другий по щільності – після Вольти. І вартість його складає, за оцінками експертів, 560 млрд. І якщо вони це не врахують і не утвердять миру в Україні — то більше ніхто і ніколи нікому не повірить і світу загрожує ядерна вакханалія із знищенням планети Земля.

Ми, як і Ви, сподіваюсь, ознайомились із розслідуванням тимчасової комісії ВР. Але ці разючі факти у журналістських розслідуваннях ми повідомляли із часу початку і закінчення ліквідації. Маємо свідчення свідків і нас, в кого на очах відбувалось це все.

Тому хочу розповісти читачам і Вам, що знаю я та наша газета. Бо це для нашої дипломатії, разом із висновками комісії ВР, на нашу думку, найвагоміший аргумент у досягненні миру в Україні. І це безпрецедентні факти. Вони змінили тоді хід історії, але стали найбільшою самопожертвою в світі, і якщо без гарантій, то виходить – наймасштабнішою стратегічною помилкою України. Віриться, що при дипломатичній і Вашій наполегливості тепер можуть стати основою до вирішення найголовнішого завдання – гарантій миру в Україні і примусу Росії піти на нього інших підписантів Будапештського меморандуму — США, Великобританії, Франції, Китаю.

У Протоколі, який передував Будапештському меморандуму, зазначалось: «Україна як держава — власник ядерної зброї йтиме до без’ядерного статусу і позбуватиметься….ядерної зброї за умови одержання нею надійних гарантій своєї національної безпеки, в яких ядерні держави візьмуть на себе зобов’язання ніколи не застосовувати ядерної зброї проти України, не використовувати проти неї звичайні збройні сили і не вдаватися до погрози силою, поважати територіальну цілісність і недоторканність кордонів України, утримуватися від економічного тиску з метою вирішення будь-яких спірних питань».

Тому твердження окремих осіб про те, що укладений Меморандум є виключно політичною декларацією — це або дилетантство, або відстоювання інтересів країни-агресора. Ми вислухали сотні свідків тих подій, учасників і керівників тих процесів, незадоволених ними компетентних спеціалістів.

Отож повернемось до цього питання ще раз. Ліквідована 43 ракетна армія, штаб якої розташовувався у Вінниці, становила шість дивізій ракетної армії колишнього СРСР, а це більше 50000 офіцерів і контрактників, середній вік яких був 37 років. Більшість із них просто відправили на «гражданку».

З яких підрозділів складалась 43-я армія — дивіться таблицю.

У власності України на 1991 рік, як засвідчують висновки комісії ВР, було щонайменше 4155 стратегічних та тактичних ядерних зарядів. Навіть сьогодні у світі всього 9 країн володіють ядерною зброєю. Детальніше під фото:

Тобто Україна відмовилась від удвічі більшого за усі разом узяті арсенали Китаю, Великобританії, Франції, Індії, Ізраїлю, Пакистану, Північної Кореї.

Скажіть – чи є, чи були в історії світу більші аргументи, щоб зупинити агресію Росії — гібридну війну в Україні? Невже вони не діють на світові інститути влади, Президентів країн-гарантів, світову спільноту? Чи, може, це недопрацювання наших дипломатів, чи навіть таємні домовленості попередньої влади, враховуючи «тормоз» такого звернення сесією Вінницької облради, яке я подавала?

Росія каже, що у нас немає війни? То назвіть війну війною і окупацію окупацією, з вашою більшістю у ВР — це просто.

А тепер про те, чого, може, і не треба знати Президентам інших держав, а ось Вам, народу України це треба засвоїти, як таблицю множення, і розуміти, яка здача інтересів України і яке розкрадання відбулось І чому ми такі бідні.

Спочатку зупинимось на тих ракетах, які підлягали знищенню. Кожен другий журналіст у Вінниці був присутній на таких показових діях.

І нам називали цифру – 1 млн доларів дає США за кожну знищену стратегічну ракету. Було дивно, що ліквідовувала ракети і отримувала за них цю вартість така собі приватна фірма «Струм». Її адресу на Першотравневій знав чи не кожен вінничанин. Як і чутки – за нею насправді стояли генерали та командувачі — ліквідатори ядерного щита України. Потім вона банкрутувала… Це і пояснює, на нашу думку, подальші глобальні помилки України і дії – генералів і владу поманили великими грошима, що попливуть в їхні кишені. І вони закрили очі на інтереси України. Красномовними є свідчення безпосередніх ліквідаторів ядерного щита: крани та більшість техніки, яку замовляли некомпетентні «приватні ліквідатори» — були непридатними. Не ті параметри. А ось джипи, які замовило собі керівництво, були найновіших марок. Чи тільки інстинктом наживи керувались ці керівники армії і перші чини держави – мала б займатись СБУ та розвідка. Бо, враховуючи колосальні збитки і тотальну здачу інтересів України на користь Росії, тут можуть явно «стирчати вуха» спецслужб, і це нагадує масштабну спецоперацію проти України.

Що засвідчують документи передачі до РФ тактичних ядерних зарядів – вивчаємо далі.

Цікаво, що Комісія ВР не встановила будь-яких інших укладених у зазначений період угод, які б надали право на переміщення ядерної зброї за межі території України, зокрема до Росії. То виходить, що ми знищили 37 відсотків зброї за міжнародними угодами, а решту безаконно передали Росії — укріпивши її?!

То на яких підставах і через кого лобізм (читай наймасштабнішу зраду чи описані вище шкурні інтереси) були вивезені ці тактичні ядерні заряди у кількості 2883 одиниць до Росії? Тільки вдумайтесь, 250 боєголовок взагалі кудись пропали!!! І де гарантія, що вони можуть спливти чи вже спливли вже у міжнародних ядерних скандалах?

Лише у 1997 році за абсолютно не вигідними для України умовами була погоджена сума за віддані в Росію ядерні одиниці. І вони були оцінені в 450 млн дол. Тоді як реальна вартість — мільярди. Цю дивну Угоду підписав тодішній Прем’єр України В.Пустовойтенко.

Але навіть угода про 2 883 одиниці з носіями (ракети, бомби, торпеди, літаки, майже кожна з яких коштувала лише одна ті 450 млн дол. США) була ратифікована лише через два роки. І вже цю суму, занижену в десятки, сотні разів, нам мали віддати російським газом, в рахунок боргу! Але підприємства, які, згідно з угодою, мали б отримувати поставлену РФ нафту, були ліквідовані або реорганізовані?! Фактів її поставок не виявлено.

Тепер рахуємо згідно з висновками комісії ВР і заявами, що ми реально втратили: одна шахтова установка за висновками експертів на той час коштувала 1 млрд дол. Тоді унція золота – 350 дол., ми знищили 176 ракет. Отже, маємо 176 млрд дол. Тепер золото коштує 1025. Різниця у 2,9 раза. Отож станом на сьогодні ми знищили та незаконно віддали РФ майна на суму майже 511 млрд. Якщо сюди додати ще знищену всю інфраструктуру 43 ракетної армії зі штабом у Вінниці – а це, за висновками комісії, 100 млрд доларів США, то виходить, що ми віддали третій у світі ядерний щит за найскромнішими підрахунками вартістю 650 млрд дол.

І що? Після цього у нас просто так анексувала і окупувала Росія 7 процентів території? Всі наші розкрадачі та владні розгильдяї (м’яко висловлюючись) досі почесні екс-президенти, заслужені діячі з пільгами і пенсіями у 60-120 тисяч, помісячним утриманням, генеральськими погонами?

А чи не здається вам, що це архінесправедливо? І нерозслідувана більше 20 років ця афера століття службами СБУ, прокуратури є такою ж зрадою України? Чому не завадили знищенню і незаконній передачі Росії збройного потенціалу, в тому числі і оборонного?! За висновками експертів, для прикладу, 46 пускових установок ракет власного виробництва РС-22 знищили, а вони могли нести звичайні, а не ядерні ракети!!! Але аналіз і висновки з цього масштабного розбазарювання — це вже наша внутрішня справа.

А Трампу Ви і Ваш дипломатичний корпус має показати, скільки реально коштував відданий Україною ядерний щит у сумі 654-660 млрд дол., втрачену завдяки цьому безпеку України, яка призвела до втрати більше 11000 життів українців, розрухи цілих областей України та окупації Криму і Донбасу. А ще звернути увагу на підпис його «друга», Гаранта Будапештського Меморандуму Білла Клінтона, тодішнього Президента США. І саме США, Великобританію, Китай, а не лише Францію та Росію треба негайно запросити до ініційованого Вами Нормандського формату. А потім і до Мінського, якому, як всі заявляють, альтернативи немає. Але ж альтернатива розширення і вдосконалення є! І на цьому маєте наполягати не Ви, а в ультимативній формі Президент США. І не лише заради України. Світу — щоб він не впав у прірву ядерної вакханалії.

Шановні читачі! Враховуючи, що Вінниця була містом, де дислокувалася не лише 43 ракетна армія, але й столицею Військово-Повітряних сил України, в наступних номерах ми ознайомимо вас із нашим наступним розслідуванням – про розкрадання і розбазарювання наших літаків і майна армій і дивізій. Читайте «33-й», і ми разом дізнаємось правду про те, хто довів Україну і життя кожного із вас до такого дна!

З повагою,
Тетяна Редько,
Заслужений журналіст України,
Проект газети «33-й канал»
та «Антикорупційної спілки Вінниччини»