Навколо питання об’єднання у Гайсині стався цілий скандал! Жителі села Семирічки прийшли на позачергову сесію Гайсинської міськради та розповіли депутатам, як їхня голова Галина Штельмах нібито підробила з сільськими депутатами рішення про приєднання села до майбутньої Гайсинської ОТГ, мовляв, на зібранні, про яке ніхто не знав, люди голосували обома руками.

У своєму зверненні, котре підписало 124 людини, семирічани висловлюють свою незгоду з діями голови села і навіть просять поліцію відкрити кримінальне провадження про підроблення протоколу загальних зборів.

– Наше село про це об’єднання не було проінформоване. У села ще є час самостійно вирішити, куди приєднуватися. Чомусь дуже поспішають: 6 серпня — збори, наступного дня — сесію! Це було навмисно зроблено для того, щоб люди, котрі не голосували за це приєднання, не змогли висловити свою позицію. Ми не проти Гайсина і не проти Гранова. Але хочемо визначити, де краще, — сказав з трибуни мешканець бунтівної Семирічки Олег Поліщук. — Ми, хто міг, приїхали до Рахнів на зібрання. А люди немічні на нього потрапити не змогли. Ми думали, що буде тільки обговорення, але виявилося, що тут вже й лічильну комісію обирають і мають приймати рішення про об’єднання. З таким ми не могли погодитися. Вся Семирічка встала і вийшла, а вони голосували.

Наступного дня ми зібралися на сесію, щоб обговорити гостре питання про молоко. А сільська голова — про рішення, котре приймалося без нашої участі. Хотіли провести його через сесію сільської ради. Коли почалися збори, один старенький чоловік хотів висловити свою думку. А Галина Марківна почала відразу викликати поліцію. Ми були проти такого приєднання. Ми вже три місяці просимо схід громадян села. Але цього так і не сталося.

Гайсинські депутати, котрих на позачергову сесію зійшлося обмаль, бо всі у відпустках, такого повороту не чекали. Адже втрачається час, якби рішення вже було прийняте до 25 серпня, то громада вже отримала б гроші на розвиток. Але коли пішов такий розбрат, запропонували семирічанам розібратися і повернутися до цього питання вже у вересні, на черговій сесії.

Але проблема нікуди не зникла. Бо боротьба за територію у Гайсинському районі тільки набирає обертів. Вже згодом Гайсинський міський голова Анатолій Гук, котрий на сесію не прийшов через погане самопочуття, розповів:

– Ще у 2016 році 16 сільських рад вирішили об’єднатися до однієї об’єднаної громади міста Гайсина. Але колишній голова райдержадміністрації Владислав Уткін викликав усіх сільських голів і змусив їх підписати документ про відтермінування об’єднання, хоча вони одноосібно такого рішення не мали права приймати. Але всі знають, як міг переконувати наш голова РДА… Минув час, Уткіна звільнено, і я знову звернувся до сільських рад з питанням про об’єднання. Відгукнулося четверо. Ми вирішили об’єднуватися з ними. Але тут втрутився Віктор Боднюк з Гранова, бо хоче прибрати собі до рук семирічанські поля, якими він вже давно користується. Саме через це повстання і сталося. Через те, що ми втрачаємо час і не можемо об’єднатися, втрачаються мільйони грошей, які можна було б спрямувати на розвиток громади. Прикро.

Голова села Семирічки Галина Штельмах, котру звинувачують у фальшуванні підписів, обурюється:

– За цим скандалом стоїть Віктор Боднюк, котрий сколотив людей. Коли нам прийшла пропозиція об’єднатися з Гайсином, ми провели громадські слухання, тоді люди проголосували за це одноголосно. Цього разу на громадські слухання прийшло 118 мешканців Семирічки і Рахнів. Обговорення відбувалися дуже бурхливо. Саме тоді була озвучена пропозиція об’єднуватися з Грановом. Але жодних документів на приєднання від Гранівської сільської ради нам не надходило. Пан Боднюк не зібрав сільських голів і не проводив з нами переговорів! За об’єднання з Гайсином проголосувала 71 особа. 38 просто встали і вийшли геть. Але рішення було ухвалене. Наступного дня на сесію прибули мешканці Семирічки, зчинили крик, заважали проведення сесії. Але перше питання ми хоча й не одноголосно, та знову прийняли. І ніякої фальсифікації не було. Одній з депутатів стало дуже погано, вона впала на підлогу, у неї різко підвищився тиск. Жінка сім років тому перенесла обширний інсульт. Поки ми рятували її, крикуни переступили через неї і пішли! Наші три села розміщені дуже вдало, через них проходить траса, добре транспортне сполучення з Гайсином. Це сильна територіальна громада з гарною інфраструктурою. І для того, аби людям жилося краще, треба тягнутися до сильнішого.

– Мешканці Семирічки самі звернулися до мене з ідеєю про об’єднання! — стверджує сільський голова Гранова Віктор Боднюк. — Як це можна підбурити людей так? Люди мали б між собою обговорити всі пропозиції і самі вирішити. Там мало бути зібрання, і я довго просив Галину Марківну поговорити з людьми, вона не хотіла мене там бачити. Тим часом вона збирала підписи депутатів за Гайсин. Я приїхав у Рахни, де колись працював керуючим, люди мене добре знають. Але за це Галина Штельмах написала на мене скаргу на 4-х сторінках до Авакова, Прем’єр-міністра, в СБУ і Верховну Раду. Ніби я роздаю людям по 100 гривень і рибу. Таким чином їх підкупляю. Казала: «Приїхав Боднюк з семирічанською бандою»… Але вся справа в тому, що в Рахнах є підземне озеро прісної води, на котре поклало око підприємство «Наша Ряба». Вони хочуть тут встановити курятники. І чомусь на тому зібранні були їхні представники. Думаєте, чому нам не давали позитивні висновки щодо об’єднання? Це було втручання народного депутата. Але ми все одно їх отримали. Було б набагато чесніше з її боку провести прозоре опитування в людей, а не проводити підкилимні ігри.