Вінницький довічник Володимир Панасенко єдиний в країні, хто вже вдруге намагається зняти з себе звинувачення у вбивстві та просить дострокового звільнення. Чергове засідання по даній справі нещодавно відбулось у Апеляційному суді Вінницької області. Коли слово надали засудженому, той став вибачатись, що не міг потрапити на минулі слухання через загострення бронхіальної астми. Після того попросився із камери пересісти до свого захисника. Мовляв, у «клітці» відчуває упереджене ставлення й прагне рівності сторін. Прокурор не заперечував, але колегія суддів клопотання не задовольнила. Далі виступав адвокат.

– Цей розгляд — один з небагатьох, які на сьогодні є в Україні. Предметом розгляду Апеляційного суду на даний час є звільнення Володимира Панасенка з місць позбавлення волі. Відповідне клопотання було подано у 2018 році. На сьогодні ми маємо рішення Вінницького міського суду від 10 січня 2019 року про відмову у задоволенні. На мою думку, це незаконне рішення. Бо є ще норми Конституції, Конвенція з прав людини, рішення Європейського суду з приводу порушення прав таких людей, як мій підзахисний. Більш того, Рада Європи у своїх документах зазначає, що перегляд довічного позбавлення волі повинен бути в межах 8-14 років відбування покарання. Мій підзахисний вже утримується під вартою фактично з 2006 року. Якщо враховувати вимоги нашого законодавства та закон Надії Савченко, він відбув практично 15 років у неволі. Я рахую, що у Володимира Панасенка є підстави звернутися до суду з відповідним клопотанням й поставити питання про те, аби його звільнили від довічного позбавлення.

Сам Володимир Панасенко у своїй промові, яка тривала близько півгодини, був досить емоційним. Він зазначив, що навіть пройшов поліграфологічне дослідження, яке продемонструвало ставлення до злочинів в цілому та непричетність до скоєного.

– Я не винен, справу шито білими нитками. В мене було два шляхи — або смерть, або ставати ліпшим. Я обрав останнє. За весь час мене відвідали всі центральні телеканали, правозахисники, всі омбудсмени, зокрема Ніна Карпачова з трибуни Верховної Ради заявила, що досконало вивчила справу й доказів моєї вини не знайшла. Якби я був такий страшний негідник й заслуговував такого покарання, ніхто би мною не цікавився. Моя родина відбуває покарання разом зі мною й ходить з гордо піднятими головами, бо їм ще ніхто не сказав, що ваш батько вбив, — заявив Володимир Панасенко. — Я не прошу нікого доводити, що я білий та пухнастий. У мене забрали півжиття та статки. Як мені стати кращим, щоб ви повірили у те, що я не заслуговую такого покарання? Ви творите нове судове право, ви судді, вам народ та держава дали цю можливість. Ви вирішуєте зараз мою долю! Я хочу пишатись вами, будьте сміливими.

Однак Вінницький апеляційний суд з вищевказаною думкою не погодився. Колегія переконана, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку: «довічника» Володимира Панасенка неможливо звільнити  від відбування покарання, бо така процедура не передбачена законодавством України у сфері кримінальної юстиції. Можливе тільки помилування Президентом, але для цього треба відбути 20 років покарання. Після рішення чоловік сказав: «Дива не сталось. Відправлю цей аудіозапис до Європейського суду з прав людини, бо другого шляху нема!»

Додамо, що Володимира Панасенка засудили у Львові у 2008 році до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Його звинуватили у підриві автомобіля директора ринку «Шувар», де потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження. Водночас смертельного поранення зазнала випадкова неповнолітня дівчинка. Правозахисники називають Володимира Панасенка жертвою правосуддя № 1 в Україні. Думка суспільства. Готові вислухати ваші точки зору.

Із зали суду —
Віталіна Трудько