Однак боротися з гіпертонією можна і народними засобами.

Наприклад, медом. Цікаво, що мед не просто має гіпотензивну дію, а оптимізує артеріальний тиск, тобто знижує його при підвищенні і підвищує при зниженні. Тому препарати з медом корисно приймати в тих випадках, коли тиск «скаче». З метою боротьби з гіпертонією мед рекомендують приймати в суміші з пергою або з ягодами, що мають виражений сечогінний ефект (наприклад, з брусницею або журавлиною). Протипоказання — схильність хворого до алергічних реакцій на мед і продукти бджільництва.

А ще можна приготувати відвар з насіння соняшника: дві склянки сирого неочищеного насіння заливають 2 л холодної води і варять на слабкому вогні протягом двох годин. Проціджений відвар необхідно випити протягом доби, розділивши на порції по 100 мл.

Спиртовий настій листя подорожника при тривалому прийомі знижує вміст холестерину в крові, артеріальний тиск, покращує стан судин і оптимізує роботу серця. Для приготування препарату чотири столові ложки листя заливають 250 мл горілки і настоюють в темному місці протягом двох тижнів. Настій приймають по 30 крапель тричі на добу.