Цього року Леся вступила до коледжу. І в нагороду батьки купили їй давно омріяний електросамокат. Але коли дівчина вирішила спробувати його на центральній алеї проспекту Космонавтів, то відразу з розгону впала.

Нестерпний біль, обидві руки набрякли, посиніли… Лікарі-травматологи на Київській поставили діагноз — перелом кісток зап’ястка на одній руці, розтягнення зв’язок на другій. Сьогодні Леся ходить у гіпсі і сподівається, що до початку занять у коледжі одужає.

Електросамокати, гіроскутери, моноколеса… На дорогах України з’явились абсолютно нові мобільні види транспорту. Ці екологічно чисті технічні новинки досить прості у користуванні і дуже швидко стали суперпопулярними у любителів «промчатись з вітерцем». Особливо у молоді і підлітків, котрі хвацько маневрують як між пішоходами на тротуарах, так і між автомобілями на трасах. І нерідко потрапляють у неприємності. Невдалі поїздки, за свідченням лікарів, часто закінчуються струсом мозку, переломами носа, переломами передпліччя та ін. Багатьом постраждалим необхідне хірургічне втручання.

Але пересування цими електричними ноу-хау в Україні фактично ще не врегульоване законом.

– У нас є визначення конкретних видів транспорту — велосипед, мопед, мотоцикл, механічний транспортний засіб. А для дрібних електричних засобів пересування такого визначення поки що немає, — повідомила Ірина Добровольська, заступник начальника відділу комунікації ГУ НП у Вінницькій області. — Ми просто рекомендуємо на електросамокатах не виїжджати на проїжджу частину дороги, а їздити у виділених для цього місцях, таких, як велодоріжки. Користуватись засобами захисту — шоломами, наколінниками, щитками. І відповідально ставитись до безпеки власного життя та безпеки життя оточуючих.

– Чи зафіксовані на Вінниччині ДТП за участю дрібного електротранспорту?

– Хочу уточнити, що ДТП — це коли відбувається зіткнення за участю технічних засобів руху. А в законі нині немає такого технічного транспортного засобу, як електросамокат. Але… Як і всі інші учасники руху на дорогах — велосипедисти, мотоциклісти, гужовий транспорт, пішоходи тощо — власники електросамокатів повинні виконувати загальні правила дорожнього руху. Жодної аварії із дрібним електротранспортом на території Вінницької області у 2018-2019 роках не зафіксовано.

Правда, водії від електроновинок на дорогах не у захваті.

– Я категорично проти того, щоб на траси виїжджали люди, не знайомі із ПДР. А то, наприклад, на червоне світло весь транспорт стоїть, а один красунчик мчить на самокаті, і йому на всіх плювати. Треба знайти золоту середину між бажанням їздити на самокаті і безпекою руху для всіх його учасників, — побажав водій Михайло. — Ще одне побажання — скоро осінь, то нехай вони у темний час одягають на себе світловідбивні жилети.