Сюди представники дільничних комісій із 12-го виборчого округу викликали поліцію, щоб поскаржитись на неправильний, на їхню думку, розподіл премій за результатами парламентських виборів 21 липня.

Прямо у штабі виборчого округу заяви у поліцію написали Людмила Осадчук, Валентина Примаченко, Наталя Осадчук і Наталя Петренко.

– Із 10 тис. грн., виділених на премії, голова, заступник і секретар взяли собі по півтори-дві тисячі. А нам, рядовим «пахарям», кинули з барського столу по 200-300 грн. Добові за роботу на виборах всім заплатили однакові — 431 грн. А от премії… Поділили, як Паніковський у «12-ти стільцях» — одним маленькі брудні купки грошей, а іншим великі і чисті! Якщо конкретно, то комусь дали по 500-600 грн., комусь 160 грн., а комусь взагалі нічого! — пояснили суть своїх скарг жінки. — Мало того! Молодий чоловік, голова однієї з дільничних комісій, мерзенно образив старшу жінку: «А цій су…і премії взагалі не давати!» За те, що осмілилась його запитати — чому така нерівність і несправедливість? А ще дівчина, яка на минулих виборах була головою ДВК, на виборах 21 липня допомагала секретарю ДВК і фактично виконала всю роботу: написала 52 протоколи, перевірила підрахунок бюлетенів за комп’ютерною програмою та ін. В результаті секретарю — 1700 грн. премії, а їй — 400 грн.

Роман Журавель, голова ОВК ОВО №12, роз’яснив, як, згідно з законом, мали б розподілятись премії.

– Премія виплачується не тільки за роботу у день виборів, а за весь виборчий процес, за чергування та ін. Треба було провести збори не менше 2/3 членів ДВК на чолі з головою, обсудити і прийняти рішення — кому, скільки і за що платити, — наголосив Роман Журавель. — Крім того, у кожної ДВК був куратор, треба було звертатись до нього. А тепер нічого не повернеш. Якщо правоохоронці знайдуть порушення у роботі дільничних комісій, вам буде про це повідомлено.

Хаос і нерозбериха у фінансових та організаційних питаннях траплялись і на інших округах. Зокрема, як повідомив Олег Мельник, голова ДВК на ОВК-13 (Калинівський, Хмільницький, Козятинський райони), «… у членів ДВК забирали частину мізерної зарплати, не повертали гроші, витрачені на поїздки. Їх масово відправляли на «уточнення» протоколів. Дві доби змучені люди в Будинку культури, де не було жодного стільця, сиділи на цементі чи їхали за 80 км додому переписувати протоколи. Пальне недодавали.

На дільницях у нас ні матерії, ні цвяхів, скриньки старі, тканина облізла… Паперу дали мало, ручки найгірші і найдешевші, щербаті лінійки, хоч на канцтовари мало бути по 1135 грн. на кожну дільницю. Через безпідставне припинення діяльності ДВК на зарплату пішло лише 17 тис. грн., тобто, на 10 тис. менше по кожній із 230-ти ДВК. От і рахуйте!

Ми, члени дільничних комісій ОВК-13, звертаємось до правоохоронних органів, до СБУ, до керівництва області з проханням застосувати законні важелі впливу проти порушників, щоб надалі таких ганебних випадків не було». Олега Мельника підтримали представники інших дільничних комісій.

Категорично не погодилась із цими звинуваченнями Лариса Моторна, голова ОВК-13, і п’ятеро представників ДВК з цього ж округу.

– Ми все робили «за буквою закону», жодних порушень не допускали. Люди дзвонили і дякували за нашу гарну роботу. У нас на окрузі 3 тис. членів ДВК. Причому багато родичів Олега Мельника вже не один рік працюють на виборах на платній основі. Його звинувачення необгрунтовані. Якби тут було погано, думаю, вони б сюди всією родиною не рвались, — заявила Лариса Моторна.