Цей рецепт дуже швидко розлетівся між моїми рідними і подругами. Як тільки хтось потрапляв до мене на свято в холодну пору року, на столі завжди були ці помідорчики.

Для чудової консервації беремо 5 кг свіжих томатів; 400 г цукру; 300 г оцту; 3,5 л води; 3 ст. л. солі; кілька цибулин, прянощі (гвоздика, лавровий лист, чорний перець горошком або мелений).

Томати для приготування цієї консервації беремо середнього розміру, щільні, які не втратять форму під час розрізання і варіння. Промиваємо їх під проточною водою. Чистимо цибулю від лушпиння, тонко нарізаємо її півкільцями і закидаємо в чисті літрові банки на дно. Додаємо лавровий листок, 2-3 гвоздики і чорний перець. Банки заповнюємо томатами, які розрізаємо на 4 частини. Готуємо маринад з води, цукру, солі і оцту. Заливаємо маринадом помідори, не доходячи 1 см до верху банки, відправляємо в каструлю, накриваємо металевими кришками. У каструлю наливаємо воду (на 2-3 пальця нижче кришок). Після закипання варимо томати 5 хвилин і закриваємо їх закаточним ключем. Банки перевертаємо, накриваємо чимось теплим і остуджуємо. Після охолодження відразу виносимо в підвал. Помідорам потрібно тижня 2 настоятися перед тим, як їх відкривати, щоб вони наситилися смаком цибулі та спецій. Смачного!

***
Є простіший рецепт. Спілі помідори наріжте шматочками в літрові банки. Додайте одну чайну ложку солі і одну цукру. Так само вставте в каструлю з водою. Помідори залийте окропом і проваріть 10 хвилин. Закатайте кришками – і все, як у попередньому рецепті.