Державна екологічна інспекція у Вінницькій області інформує, що відповідно до ст.11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися лише після отримання дозволу. Він видається суб’єкту господарювання облдержадміністрацією, або Міністерством екології та природних ресурсів України за погодженням з центральним органом виконавчої влади.

Цим документом держава встановлює гранично допустимі викиди забруднюючих речовин. Тобто підприємство зобов’язане працювати в такому режимі та використовувати такі технології, вплив яких на довкілля та здоров’я людей буде мінімальним.

Дозволом встановлюються жорсткі умови контролю за обсягами та складом викидів: щоквартальні та щорічні лабораторні вимірювання на джерелах викиду, контроль пилогазоочисного устаткування тощо.

Крім того, в Україні відповідно до чинного природоохоронного та податкового законодавства реалізується світовий принцип «Забруднювач платить!». Тобто, органи ДФС ідентифікують виробника, як платника екологічного податку. Тільки за 2018 рік суб’єктами господарювання на території Вінницької області сплачено 88,2 млн. грн. екологічного податку, зокрема за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами – 31 млн. грн.