Капітально ремонтують дороги та тротуари, реконструюють мережі зовнішнього освітлення та зливової каналізації. В цьому році завершено зборку першого енергоощадного тролейбуса, облаштовано першу марковану велосмугу на вул. Воїнів-Інтернаціоналістів. Ремонтують й житловий фонд, прибудинкові території, будують дитячі та спортивні майданчики. Ведуться й роботи на об’єктах соціальної інфраструктури: будівництво загальноосвітньої школи в районі «Поділля», добудова головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Київська та реконструкція спортивного комплексу на вул. А. Янгеля. Про це розповів сьогодні директор департаменту економіки і інвестицій Віталій Погосян, звітуючи про виконання Програми економічного і соціального розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади за І півріччя 2019 року.

«У І півріччі завершено процес розробки та ухвалено остаточну редакцію «Концепції інтегрованого розвитку міста Вінниці 2030». Цей документ визначає стандарти сучасного розвитку та має стати логічним продовженням «Стратегії розвитку Вінниця – 2020». Завершено роботу з розробки бренду Вінниці та створення логотипу. Ухвалено низку програмних документів, які запроваджують принципи: гендерної рівності, створення комфортного міського середовища та реалізації енергоефективних проектів. В цілому вдалось зберегти позитивну динаміку економічного та соціального розвитку», – каже Віталій Погосян.

На діючих промислових підприємствах тривала модернізація та розширення виробництв. Запущено першу чергу виробництва фотопанелей для сонячних станцій на підприємстві ТОВ «Несс Естейт». На сьогодні це найбільший завод в Україні з виробництва сонячних панелей. Ведуться роботи з розбудови інженерно-транспортної інфраструктури Вінницького індустріального парку. Крім того, ТОВ «Хед Вінниця» придбав з аукціону земельну ділянку, площею 25 га, для будівництва заводу з виробництва спортивного спорядження для зимових видів спорту. Ведуться проектні роботи. Розпочати підготовчі роботи з будівництва планується вже в цьому році.

«Стан економічного розвитку за підсумками І півріччя характеризується наступними показниками. Суб’єкти господарювання здійснювали зовнішньоторговельні операції з партнерами із 112 країн світу на загальну суму 623,4 млн дол. США. Баланс зовнішньої торгівлі стабільно продовжує залишатись позитивним і становить 238,4 млн дол., що засвідчує перевагу експортних операцій над імпортними. Зберігається тенденція до зростання обсягів внутрішнього роздрібного товарообігу. Порівняно з минулорічним показником середньомісячна заробітна плата збільшилась на 25,3%», – зазначив Віталій Погосян.

У І півріччі зафіксовано пожвавлення будівельної діяльності. Із забудовниками укладено 31 договір пайової участі у розвитку інфраструктури. До бюджету Вінницької міської об’єднаної територіальної громади від сплати пайової участі надійшло майже 5,8 млн грн. В рамках Програми «Муніципальне житло» завершені загально-будівельні роботи на І черзі – 80-квартирному житловому будинку на вул. Маяковського. Розпочато та ведуться роботи з будівництва ІІ черги – житлового будинку на вул. Маяковського також на 80 квартир.

Щодо капітального будівництва, тривають роботи над реконструкцією ІІ черги вулиці Замостянської. У звітному періоді виконано поточний ремонт дорожнього покриття на ділянках понад 140 вулиць, загальною площею майже 40 тис кв м; та тротуарів, площею близько 1,9 тис м2. Завершено капітальний ремонт ділянки від вул. Дачної до малого містка на вул. Пирогова та перехрестя перед Західним автовокзалом (Барське шосе – Хмельницьке шосе). На умовах співфінансування заасфальтовано майже 9,2 тис кв м доріг в мікрорайонах приватної забудови. Проводилась реконструкція мереж зовнішнього освітлення та зливової каналізації.

Для оновлення тролейбусного парку завершено зборку першого енергоощадного тролейбуса. Проведено капітальний ремонт одного автобуса, завершується ремонт – ще одного. У рамках проекту з впровадження автоматизованої системи збору плати за проїзд в громадському транспорті завершено установку бортових мереж в 306 одиницях міського громадського транспорту. Бортовим обладнанням облаштовано 96 одиниць транспорту, в тому числі 10 автобусів, 46 тролейбусів, 40 трамваїв. Також виконано ремонт ділянки трамвайної колії на вул. Соборна за технологією «оксамитового шляху».

З метою покращення велоінфраструктури у місті оновили 3,4 км розмітки велодоріжок на вул. Порика, просп. Космонавтів, облаштували першу велосмугу червоного кольору на вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, також встановлюються велоСТО.

Тривали роботи й з утримання та ремонту житлового фонду. Виконувався капітальний ремонт інженерних мереж, покрівель, швів міжпанельних стиків, ліфтів. Замінювали вікна на енергозберігаючі. Продовжені роботи в рамках проекту «Реконструкція системи гарячого водопостачання мікрорайону «Вишенька» в м. Вінниці». У І півріччі виконано влаштування обладнання 84 індивідуально-теплових пунктів (ІТП) в житлових будинках та бюджетних установах. Проведено капітальний ремонт 14 прибудинкових територій.

Облаштовані нові дитячі та спортивні майданчики на території освітніх закладів та на прибудинкових територіях.

Ведуться й роботи на об’єктах соціальної інфраструктури. Зокрема, найбільшим освітнім проектом у місті є будівництво загальноосвітньої школи в районі «Поділля»…

– Всі ми знаємо чому і як затягнувся ремонт 8-ї школи, що є неприпустимим під час виконання таких робіт. Тому я дуже прошу всі бюджетні кошти та відповідні роботи проводити вчасно на таких об’єктах! Щоб дахи шкіл ремонтувались влітку! Щоб утеплення тривало в суху і теплу пору року, а не мочити мін вату і залишать її відкритою на зиму!, – прокоментував окремі міські ремонти мер Вінниці Сергій Моргунов. – Так само по асфальтуванню маємо дотримуватись раціональних часових рамок, а не стелити дорогу під дощем чи снігом! Я думаю, що всі тут розуміють персональну відповідальність за свою ділянку робіт та об’єкти!?

Також триває добудова головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Київська та реконструкція спортивного комплексу на вул. Ак. Янгеля. Зведено шість поверхів будівлі регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології на вул. Хмельницьке шосе, будівництво якого ведеться в рамках спільного проекту зі Світовим банком. Проводиться термомодернізація закладів освіти. За кошти бюджету Вінницької міської ОТГ завершується реконструкція загальноосвітніх шкіл №17 та №8.

«Заплановані роботи по Програмі соціально-економічного розвитку та «Стратегії 2020» виконуються. Наголошую на тому, що все, що пов’язане з капітальними роботами, капітальними видатками, потребує досить серйозної уваги щодо ефективного використання коштів, якості проведення робіт та термінів їх виконання, а також – гарантійних зобов’язань», – каже міський голова Сергій Моргунов.