Також одна із поширених схем – «вирішення проблем з правоохоронними органами». Непоодинокі випадки дзвінків, у яких шахраї повідомляють потерпілому про те, що його близькі родичі, знайомі, друзі стали учасниками злочинних дій і затримані працівниками поліції. Здебільшого, дзвінок лунає посеред ночі, аби людина ще не чітко усвідомлювала, що відбувається, при цьому зловмисники імітують голос людини, яка начебто потрапила в біду. Вони повідомляють, що існує можливість залагодити ситуацію, щоб уникнути передбаченої законом суворої відповідальності, і вимагають передати значну суму грошових коштів. На роздуми злочинці майже не залишають часу і наполягають на негайному прийнятті рішення про порятунок близьких від неіснуючої проблеми.

– Для прикладу, до Іллінецького відділення поліції останнім часом надходили такі звернення. 13 серпня до жительки Іллінців зателефонував невідомий чоловік, який представився її сином та повідомив, що потрапив у ДТП. І йому терміново потрібні грошові кошти, після чого жінка передала невідомій особі грошові кошти у сумі 3000 гривень та 500 доларів США.

11 серпня близько 01:00 год. невідомий чоловік зателефонував до жительки Іллінців, представився онуком потерпілої та повідомивши, що у нього проблеми, заволодів грошовими коштами останньої у сумі 1000 доларів США та 4000 грн. 18 серпня невідома особа чоловічої статі виманила 32 000 грн, 2000 доларів США та 875 євро. Тож аби не стати черговою жертвою шахраїв Іллінецьке відділення поліції застерігає громадян не робити поспішних вчинків та дотримуватись елементарних правил безпеки, а у разі виникнення схожих чи аналогічних ситуацій прохання звертатись на спецлінію «102» або до Іллінецького відділення поліції за телефоном: 2-10-02, а також телефонувати родичам для встановлення їх місця перебування, – повідомили правоохоронці.

Валентина Лісова