Але, як відомо, Володимир Зеленський не приїхав. Тому вінницький «паровоз» ще Помаранчевої революції пішов до Верховного Суду України, і там відкрили провадження про визнання останніх парламентських виборів недійсними… Із можливістю скасування результатів обрання нардепів до ВР 9-го скликання. Кажуть, що над цим попереднім рішенням за позовом вінничанина Щетиніна судді Великої Палати Верховного Суду в нарадчій кімнаті сперечались 8 годин…

За повідомленням Харківської правозахисної групи громадянин Сергій Щетинін з Вінниці просить Верховний Суд скасувати результати позачергових виборів до Верховної Ради 21-го липня та визнати дії ЦВК з їх організації незаконними. Спочатку позов відхилила Касаційна адміністративна палата, однак Щетинін оскаржив це рішення. Згодом, після рекордних восьми з половиною годин перебування у нарадчій кімнаті, о другій ночі 14 серпня Верхня Палата Верховного Суду відкрила провадження по справі.

Наш земляк звернув увагу суду на те, що «Конституційний Суд, ухвалюючи рішення про визнання указу Президента про розпуск Верховної Ради та проведення 21-го липня позачергових парламентських виборів, керувався неофіційною версією Конституції, яка є у вільному доступі на сайті zakon.rada.gov.ua…»

Водночас, позивач із Вінниці звернув увагу суду, що нині чинним є лише варіант Конституції від 28-го червня 1996-го року.

– І саме поклавши руку на примірник Конституції в цій редакції, складали присягу народові України всі Президенти України, починаючи від Ющенка (окрім в. о. Президента Олександра Турчинова), зокрема й Володимир Зеленський, – йдеться у повідомленні Харківської правозахисної групи.

Відтак Сергій Щетинін наголошує, що «проведення липневих парламентських виборів фактично порушило право громадян на вільне волевиявлення, бо у своїх рішеннях Конституційний Суд та Центральна виборча комісія посилаються на юридично нечинні норми Конституції, чим, на думку Щетиніна, порушують право громадян на вільне волевиявлення».

Цікаво, що навіть у Команді Зе визнали, що «у Держави Україна, яка святкує День Конституції, немає просто єдиного уніфікованого тексту Конституції», – нещодавно сказав відомий правознавець, професор і доктор юридичних наук, представник 6-го президента у ВР і головний ідеолог партії «Слуга народу» Руслан Стефанчук у своєму інтерв’ю.

Сергій Щетинін поки що утримується від коментарів з приводу сенсаційного позову до Верховного Суду про скасування результатів останніх виборів…

Сергій Годун