Як стало відомо, за умовами тендеру санаторій уклав договір із Харківською постачальною компанією, але та не виконала умов. Тому користувались електрикою з Вінниці, не сплативши з січня. Тому є борг — два мільйони гривень. Відпочивальникам причина незручностей не важлива, бо більшість за путівку заплатили немалі гроші і прагнуть комфорту. Бійці, які почали оздоровлення, вже й не вірять, що зможуть його завершити у комфортних умовах. Саме тому навіть готові до радикальних дій.

– Ми отримали скарги від бійців та працівників санаторію, які вже втомились сидіти без світла, — повідомив нашому журналісту волонтер з Хмільника Микола Михальнюк. — Аби допомогти, звертався до мера, районної адміністрації, до керівництва районних електромереж, але там повідомили, що лікувальний заклад не підписав якийсь договір. Санаторій запевняє, що вся справа у тендерах. Але що б там не було, у першу чергу страждають люди, бо генератори не можуть забезпечити весь цикл роботи. Ситуація дуже неприємна. Вважаю, що всі ці ризики заклад мав передбачити, бо їх попереджали.

Учасник АТО з Узина Олег Кутовий вже вдруге у санаторії, адже свого часу тут його поставили на ноги після важкого поранення.

Олег Кутовий

– Приїхав на лікування 6 серпня, а вже наступного дня вимкнули електроенергію. Спочатку нам казали, що на лінії пошкоджено кабель. Але коли ми стали перевіряти, то інформація не підтвердилась. Десь за добу нам зізнались, що світла нема через борги. Змінилось меню. Коли кухня працює, ми без світла. Тоді людей ведуть на процедури, коли насоси качають воду — теж темрява. Вмикають лише з 17.00 до 23.00, а далі — ходимо з ліхтариками.

Керівництво каже, що гроші є, але не можна перерахувати, тільки 22 серпня. У нас скоро закінчується реабілітація, тому нерви на межі. Скільки можна над нами знущатись?

Як повідомив журналістам директор Центрального військово-клінічного санаторію «Хмільник» Ігор Шинькович, нині працюють над вирішенням проблеми.

– Наш заклад частково Міноборони фінансує, решту дозаробляємо самі. Два мільйони є на рахунку для погашення боргу, але компанія «Енера» програла тендер, й тому не було можливості проплатити кошти.

– Центральний військовий клінічний санаторій «Хмільник» є споживачем електричної енергії ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ». З 1 січня 2019 року і до сьогоднішнього дня не було здійснено жодної проплати за використану енергію. Станом на 1 серпня заборгованість перед ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» складає 2 млн 978 тис. грн. Ми неодноразово надсилали попередження про відключення санаторію, однак будь-яких самостійних обмежень або розроблених графіків реструктуризації боргу, або гарантійних листів нашому Товариству не надходило, — пояснює прес-секретар ТОВ «Енера Вінниця» Тетяна Колодій. – У зв’язку з тим, що кошти за спожиту електроенергію на рахунок так і не надійшли, ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» звернулося до суду з заявою про стягнення заборгованості.

Судовий розгляд, який був призначений на 10 липня, не відбувся бо відповідач не ознайомився з відповіддю на заяву. Попередній розгляд справи призначено на 29 серпня. 14 серпня керівництво санаторію запропонувало провести переговори. 15 серпня було оформлено протокол перемовин. В подальшому буде укладений договір про закупівлю електричної енергії за державні кошти у відповідності до вимог ЗУ «Про публічні закупівлі». Після підписання договору він опубліковується на електронному майданчику «Prozorro» та передається у казначейство для виділення коштів. Відновлення постачання електроенергії санаторію відбудеться згідно з чинним законодавством, після повного погашення заборгованості.

Вікторія Снігур