Воно повністю підкоряється хазяїну і нічого не пам’ятає із свого попереднього життя… Чому серед нас з’являються манкурти, для яких матеріальне переважає духовне? Цій темі присвячений новий, дванадцятий роман відомого вінницького письменника Олександра Дмитрука, який побачив світ у цьому році.

– Роман написаний на основі реальних фактів. Довелося робити застереження — прізвища і топонімічні назви змінено, – попереджає автор. – Сюжет роману видається дещо дивним, але це правда, якої нині намагаються не помічати.

“Страх Господній” розповідає про звичайну родину із Перемишля, яка відчула на собі “ласку” і польської, і радянської влади. У долі героїні Ванди Буревій все переплелось — навчання у Відні, робота з дідусем, відомим стоматологом, а далі – кохання до радянського військового, який понад усе ставив свою кар’єру, заслання у північні табори, повернення до Львова із сином Сашком… І врешті перетворення сина на манкурта, який у гонитві за посадами, окладами, закордонними відрядженнями навіть на похорон мами не приїхав і назвав її смерть “побутовою дрібницею”. Роман закінчується пророчими словами Ванди Буревій: “Багатий бідного не зрозуміє, скільки б вишиванок не нап’ялив на себе і як би пафосно не горланив гімн! Ти мене почув, гнилий патріоте України?”.

Олександр Дмитрук — заслужений журналіст України, краєзнавець, письменник, кіносценарист. Автор історичних книг про боротьбу за українську незалежність у різні часи «Тризна» та “Честь і плаха”, «Іван Богун — полковник», «Отаман Яків Шепель», «Офіцер», податкового детективу “Сліди на Печерську”, пригодницьких романів «Золотий вовк», “Свій-чужий”, «Чорна берегиня», “Позивний Богомол”.

– Основне у дмитрикові – письменникові, те що він патологічно не вміє брехати, – зауважує його колега Олександр Філін. Олександр Микитович Дмитрук – козак Вінницького полку ім. Івана Богуна, активіст руху за відродження духовної спадщини українського козацтва. Він постійно збирає історичні матеріали і зараз готує до друку новий, не менш драматичний роман.