Першими були парафіяни Вінницького Спасо-Преображенського собору та релігійна громада Свято-Миколаївського храму села Пеньківка.

24 серпня до них має приєднатись й Лука-Мелешківська.

– Традиція встановлювати державні прапори є у багатьох християнських народів. Цим ми свідчимо, що ми є Православна Церква України, автокефальна, незалежна, яка вчить людей любити Бога, своїх ближніх та земну Батьківщину, Україну. Разом з настоятелем нашого храму протоієреєм отцем Віктором ми вирішили підтримати ініціативу Президента: святкування 28-ї річниці Незалежності України у новому форматі «Дзвони, що об’єднують нашу Батьківщину» та «Діти в центрі уваги». Вранці після божественної Літургії пролунає 100 ударів дзвона, що символізуватимуть удари серця кожного полеглого воїна, героїв Небесної сотні. Під цей передзвін наші діти, як майбутнє країни, під керівництвом батька загиблого воїна Богдана Коломійця, піднімуть державний прапор біля нашої церкви й після того вчеплять його на стяготримач. Все дійство відбуватиметься під спів Гімну України, — розповіли нам віряни ПЦУ з Луки-Мелешківської. — Просимо до цього заходу приєднатися усіх православних українців. Так, ми готові до спектаклю, який цього дня нам можуть влаштувати прихильники МП. Але ми не боїмось, з нами Бог та Україна.

Додамо, що ще у січні жителі Луки-Мелешківської своїми голосами підтримали перехід до Православної Церкви України і в червні отримали відповідні документи. Релігійна громада налічує 746 чоловік. Втім, потрапити до Спасо-Преображенського храму досі не можуть, бо їх туди не пускають прибічники УПЦ МП.

Вікторія Снігур