На «безпредєл» з боку працівників газової служби скаржаться мешканці станції Липовець та Росоші Липовецького району: «Районна газова контора м. Липовець ігнорує заборону Нацкомісії і продовжує незаконно донараховувати споживачам додаткові обсяги газу за коефіцієнтом приведення до стандартних умов. Самоуправно, без попередження, без власників житла працівники газконтори відключили газопостачання. Залишили без газу людей похилого віку, інвалідів, сім’ї з малолітніми дітьми. При самовільному підключенні газу обіцяють великий штраф, а за повторне підключення газконторі треба сплатити 350 грн. Почали навіть надходити погрози». Підписались 10 місцевих мешканців.

– У нашому селі відрізали оселі 25 людей… Працівники газслужби нахабно заходили до людей на подвір’я, наче до себе додому, та робили що хотіли, незважаючи на господарів. За вигадані борги відключили газ інваліду Анатолію Бойку, Людмилі Пасічнюк, у якої паралізована мати, — обурюється Ніна Миколаївна, жителька ст. Липовець. — Хто дозволив їм так знущатись над людьми? Ми звернулись до поліції, до влади міста та області, до облгазу, Президента України та Кабміну. А нам погрожують, мовляв, якщо не будемо платити, то взагалі викопають трубу та лишать село без газу…

Наталя Артемчук із села Щаслива Липовецького району постійно сумлінно сплачувала всі платіжки, але тепер винна 619 грн. за «коефіцієнт приведення розрахунків до стандартних умов».

– Мені була нарахована субсидія. У квітні отримала повідомлення про борг у розмірі 1160 грн., який я вчасно сплатила. Весь час звіряла показники, жодних проблем не виникало, для підтвердження маю всі платіжки. У липні під час оплати за газ мені повідомили, що маю заплатити 619 грн. В мене очі на лоб полізли, бо ж як таке могло статись? Напередодні я розмовляла з контролерами, які мали зошит з боржниками, і там мого прізвища не було. Звернулась у Липовець до начальника газової контори, але слухати мене він не захотів. Порадив звертатись до аналогічної структури у Немирові, бо тепер ми їй підпорядковуємось. Коли я відповіла, що вже досить знущатись над пенсіонерами, відправив до майстра. Той підтвердив заборгованість й пояснив, що у всьому винен лічильник, який знаходиться на вулиці. Мовляв, за зиму він «накрутив» зайві куби, тож нікуди діватись, треба платити. Порадив на майбутнє утеплити лічильник або ж придбати новий зі спеціальним додатком, який регулюватиме перепади температури. Мені дуже дивно, бо ж в минулому році таких питань не виникало. Та й чому про борг мені не повідомили навесні, коли я сплачувала за комунальні? Впевнена, що мова йде про шахрайські дії! Страждають через і мешканці інших районів. Люди обурені, годинами стоять у черзі біля газконтори. Одній бабусі взагалі нарахували 2 тис. боргу, а їй 84 роки, ледь пересувається. Хай мене судять, забирають до тюрми, але ці надумані суми я сплачувати не буду. За що ж тоді взагалі жити? Ще й погрожують, що якщо до опалювального сезону не розрахуюсь, ростиме пеня. Читачам, які теж опинились у такій ситуації, раджу об’єднуватись, щоб протидіяти цьому свавіллю! — закликає жінка.

У Тарасівці Гайсинського району теж відключили газ у 25 будинках.

– Я тільки повернулася з лікарні й планувала приготувати обід. Аж раптом помітила, що газу немає, — згадує місцева пані Людмила. — Вийшла надвір і помітила пломбу на газопроводі, а у хвіртці — папірець про заборгованість 850 гривень. Хоча насправді я сумлінний платник за комунальні послуги! У сусідів — аналогічно. Поки люди були в хаті, тишком відключили газ. У селі живе хвора 92-річна бабуся. Щоб відключити газ, до неї перелізли через паркан. Дії газовиків незаконні, будемо із ними тепер судитися.

У свою чергу, у газовій службі наполягають на законності своїх дій.

– Нарікання людей безпідставні. Без попередження ніхто газ не відключає! Ми діємо згідно з чинним законодавством. У першій інстанції суд виграли, постанова НКРЕ КП, за якою АТ «Вінницягаз» оштрафували, нині зупинена. Наразі споживачі мають сплачувати за обсяги, приведені до стандартних умов, — наголосила фахівець зі зв’язків із громадськістю АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

– Поясніть докладніше, будь ласка…

– Хтось називає ці обсяги додатковими, хтось каже «за трубу», «за лічильник». Але, по суті, це обсяги, прирівнені до стандартних умов. Тобто, за лічильником маємо один показник, далі за відповідний місяць цей показник множиться на коефіцієнт, згідно з методикою, за наказом Мінпалива та енергетики №116 від 26.02.2004 р. Методикою визначено 6 груп помісячних коефіцієнтів для коригування показань лічильника в залежності від регіону та місця розташування вузла обліку газу.

На думку НКРЕКП, «температурна» різниця в обсягах газу, що постачається населенню, вже врахована в тарифах, в обсязі так званих виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Але це не так! Газорозподільні підприємства, в тому числі АТ «Вінницягаз», оскаржили такі рішення Державного регулятора в судовому порядку. 1 липня рішенням Вінницького окружного адміністративного суду відповідна постанова НКРЕКП відносно АТ «Вінницягаз» визнана протиправною та скасована. Тож підтверджена правомірність приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов при здійсненні нарахувань. Наразі підприємство продовжує доводити правомірність своїх дій у судовому порядку.

Вікторія СНІГУР,
Анатолій МЕЛЬНИК,
Ірина ЗОНОВА