Про багатодітну маму з діагнозом «хронічний алкоголізм» повідомив заступник головного лікаря Вінницької ЦРЛ Валерій Щербань:

«Матері чотирьох дітей лише 30 з хвостиком. Старшого, 16-літнього, відібрали у неї давно, ще на Полтавщині, коли там жила. З трьома  малолітніми — 6 міс., 2 р.  і 3 р. – втекла з Київщини в один із приватних соціальних притулків на Вінниччині. Звідти  за кілька днів всі діти по «швидкій» з обструктивними синдромами госпіталізовані в нашу лікарню (Вінницька ЦРЛ).

Валерій Щербань

На другу добу, на ранок, вона знепритомніла… Діагноз: «хронічний алкоголізм» з лабораторним підтвердженням і п’ятьма пляшками кон’ячного, сливового і полуничного  амаретті, підкріплено двома пляшечками медичного біосепту. П’є за дитячі гроші!

Дітей вилікували. З матір’ю  справилися три наряди поліції,  і не лише…

Лікар впевнений, щоб вирішити цю і подібні ситуації, потрібен медико-соціальний протокол.

«Жінка — мати, хронічний алкоголізм,  діти — безбатченки  і переповнені дитячі будинки… Яка мораль і за яким Протоколом якої з реформ  цьому завадити? Є локальні протоколи. Справляємося. Але моралі немає і  загального Національного Протоколу також немає… Тому потрібен Національний Протокол медико-соціальної реабілітації такої сім’ї і України!»

35-річна Марія уже п’ять років як «зав’язала» з випивкою, бо могла втратити єдиного синочка. За цей час абсолютно тверезого життя вона із прибиральниці виросла до заступника директора, зустріла коханого чоловіка, заробляє на своє житло у новому місті.

– Але я до цих пір лікуюсь, це важка праця над собою… Звичайно, в першу чергу потрібно собі зізнатися, що ти алкоголік, потім шукати способи і методи, як позбавитися цієї залежності. Я пішла до реабілітаційного центру для отримання кваліфікованої допомоги. Звернулась туди, коли відчула, що знову мене з’їдають проблеми і я ось-ось вип’ю. Там я побачила, що не одна така, бачила гарні результати інших і  дуже захотіла вилікуватися. Після центру звернулась за допомогою до психолога. Моя лікарка дала мені надію на одужання, і я вчепилась за неї. Також у мене повірила моя директорка на роботі, поступово з прибиральниці підвищила мене до найвищої посади, за цю віру у мене я їй дуже вдячна!!! Моя матуся теж своєю любов’ю і вірою допомагає мені. Вона й сама колись добре випивала, від чого я дуже страждала… Тому не хочу, щоб моя дитина так страждала, щоб на нього тикали пальцем. Ніколи собі не пробачу, як я заливалася з горла, а малюк плакав і благав: «Мамусю, не пий більше». Зареклася перед Богом і перед дитиною, що такого більше не повториться, — ділиться найпотаємнішим жінка. Марія впевнена, що якщо у матері, нехай навіть алкашки, відібрати дитину/дітей, це зламає життя як самої жінки, так і дитини.

– Мама, якою б вона не була, але любить свою кровинку. Дитина знову і знову дає її стимул боротися із залежністю, дисциплінує її. Якщо відібрати дітей, жінка безповоротно піде на дно… Її життя буде зруйноване. Як і життя діток, бо що їх чекає у сиротинцях?..

Тут потрібна підтримка, щоб хоча б одна людина у світі у тебе вірила. І, звичайно, сила волі, аби визнати проблему і безповоротно з нею боротися.

Каріна МАЄВСЬКА