– Протягом 2019-го до райвідділу поліції із заявами про домашнє насильство звернулась 701 особа, з них 7 дітей, 569 жінок і 125 чоловіків, — розповіла Наталя Войтюк. — Після ретельної перевірки із цих 700 заяв поліція виокремила 146 випадків домашнього насильства, винними визнали 133-х чоловіків і 13 жінок. Заявників направили у Вінницьку РДА, де працює міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Наталя Войтюк пояснила, що у складі ради є представники бюро безоплатної правової допомоги, міграційної служби, управління праці і соцзахисту, служби у справах дітей, відділу освіти, центру зайнятості, первинної медико-санітарної допомоги, юридичного відділу, управління НП у Вінницькій області — всього 19 осіб. Їхні контакти можна знайти на офіційному сайті Вінницької РДА.

– У випадку насилля у сім’ї слід обов’язково подзвонити на 102 і викликати представників поліції. Поліція складає відповідні документи і видає первинний заборонний припис. Згідно з цим приписом, домашній кривдник протягом 10 днів не має права навіть наближатись до приміщення, де проживають скривджені, незалежно від того, чи це його квартира, чи не його, — наголосила Наталя Войтюк.

Домашнє насильство поділяють на чотири види: фізичне, психологічне, економічне і сексуальне. Від чого страждає жертва — до такого спеціаліста її і направляють. Наприклад, психологи у районному центрі соціальних служб складають індивідуальну програму; юристи вирішують правові питання; лікарі надають медичну допомогу та ін. До речі, якщо в сім’ї є маленькі діти, вони автоматично стають жертвами домашнього насилля, незалежно від того, постраждали вони фізично чи ні. Якщо батько б’є маму, а дитина це бачить, то в будь-якому випадку травмується її психіка.

– Був випадок, коли п’яний чоловік жорстоко бив жінку прямо на вулиці, а вона закривалась від нього, тримаючи на руках дитину, — згадувала Наталя Войтюк. — Постраждала зателефонувала у Вінницьку РДА, і ми відразу викликали поліцію. У райлікарні закривавленій жінці надали медичну допомогу, зашили рани на голові. Безкоштовне лікування тривало три тижні. Паралельно ми працювали із її чоловіком-хуліганом. Зауважу, що програма для кривдників проводиться або добровільно, або за рішенням суду. Активно допомагали працівники цієї ОТГ, де жила родина. Врешті, чоловікові знайшли роботу, 5-річну дитину влаштували у садочок. Після виписки жінки з лікарні вони знову почали жити разом. Зараз обоє працюють, дитина в садочку, вони пробачили одне одному. Тепер стоять у нас на обліку, зауважень до них немає.

– А буває так, що хепі-енду не виходить?

– Так, інколи жінка автоматично підкоряється тій моделі життя, за якою жила її мама, родичі чи знайомі. Тобто, вважає, що чоловік може її бити, принижувати, не давати грошей — і це нормально! Переламати цю «психологію нещастя» допомагають у нашому притулку. Тут жінки бачать, що є вихід, що можна жити іншим життям. Тих людей, які заплутались у алкогольній чи наркотичній залежності, можна за їхнім бажанням вчасно спрямувати у правильне русло. Тоді вони змінюються! Як правило, після притулку жінки влаштовують своє життя. В основному вони залишаються у Вінницькому районі, їм тут подобається. Знаходять роботу, наймають житло, діти ідуть у школу чи в садочок.

– Як можна зателефонувати у Вінницьку РДА, щоб поскаржитись на домашнього кривдника?

– Мій робочий телефон — (0432) 67 59 60, дзвонити можна у будні дні з 8 до 17 год. Крім того, у Вінницькій області діє безкоштовна «гаряча лінія» для постраждалих від домашнього насильства — 0800 75 04 75. Вона діє за підтримки департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА.