– Місцевий мешканець розповів, що знайшов кістки динозавра у місцевому глиняному кар’єрі. Це діючий кар’єр, звідки добувають глину для цегельного заводу, — розповів директор сільського краєзнавчого музею Михайло Петренко. — Згодом ми самі знайшли там ще фрагменти кісток. Вони залягали на глибині більше п’яти метрів. Звернулись до науковців, які підказали нам, що це можуть бути останки викопного волохатого носорога. До речі, ці кістки цілі, зовні не понівечені.

За словами професора Чернівецького національного університету Богдана Рідуша, який спеціалізується на археології та палеогеографії, усі три кістки – носорога. З ним погоджуються й інші науковці з Національного науково-природничого музею НАН України у Києві та Державного природознавчого музею НАН України у Львові.

– Кістка мамонта має іншу морфологію і десь втричі більша. Ці кістки — гомілкова, ліктьова і якась із зап’ястних. Вони залягали у жовтому лесі (це така пилувата пориста порода), ймовірно, віком 25-18 тисяч років тому. Тож це – носоріг, найбільш ймовірно, шерстистий, — розповів науковець. — Якщо там знайдено декілька цілих кісток від однієї тварини, то майже гарантовано десь поруч лежить чи лежав цілий чи частковий скелет тварини, з черепом.

Втім, кістками носорога цікаві знахідки у Гопчиці не обмежились…

– Неподалік глиняного кар’єру є ще піщаний кар’єр. Там знайшли уламок ікла, зуба чи пазура хижої тварини. Точно не домашніх кота чи собаки чи сучасних вовка, лисиці. Він теж досить великий за розміром, – каже Михайло Петренко. — А крім того, він наче складається з так званих ребер жорсткості, аби було зручно завдавати удар. У тих місцях раніше знаходили чимало кісток. Але коли проводили роботи у кар’єрах, то їх просто чавили та перемелювали бульдозери. Або викидали, бо думали, що це рештки свійських тварин.

У тому місці, де є кар’єри — велика яруга. Тисячі років тому там могло бути озеро, болото, річка. Можливо, ці тварини тут усі загинули, потонувши у воді чи болоті… Може, це була ціла популяція. От у нашому музеї є давнє каміння, що «обтесав» льодовик. Можливо, це каміння бачило цих носорогів.

До речі, у Гопчиці переповідають не менш цікаву історію. Кажуть, що у 70-ті роки майже у центрі села буцімто відкопали дивний скелет людини. Зовні не схожий на сучасну людину, на зріст близько трьох метрів. За переказами, схожий на скелет мавпи. Череп теж схожий на мавп’ячий. Скелет первісного мисливця на носорогів та мамонтів? На жаль, знахідку не досліджували та не зберегли. Враховуючи те, що на території Гопчиці були знайдені й поселення епохи черняхівської культури, то чому тут не могли жити ще первісні люди? Нині робота у глиняному кар’єрі припинена. Громада села чекає на науковців, які б провели тут грунтовні палеонтологічні дослідження. Однак, на жаль, поки що тиша…

Зовнішній вигляд цієї тварини довгий час був відомий лише із доісторичних наскельних малюнків у печерах, поки не знайшли повністю збережений зразок (не вистачало лише частини хутра і копита) у смоляній ямі в шарах глинистих пісковиків поблизу Старуні — тепер село Івано-Франківської області. Це була доросла самиця, яка нині експонується в Музеї природної історії Польської академії наук у Кракові. Усього біля Старуні було знайдено рештки двох особин волохатих носорогів…

– У нас теж зберігаються чотири експонати волохатого носорога. Це череп, який у 1968 році був знайдений у селі Стара Цибулинка Тростянецького району, зуб, що знайшли у 1967 році у селі Дмитрашківці Піщанського району. Є ще фрагмент кістки та плечового суглоба з села Губник Гайсинського району та фрагмент щелепи з села Маньківки, що на Бершадщині, — зазначає науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею Віра Капшієнко. — Як бачимо, ці знахідки — здебільшого з південних районів Вінниччини. Але у прадавні часи волохаті носороги доволі часто зустрічались на усій теперішній території Вінницької області.

Чи стануть знахідки у Гопчиці новим поштовхом задля нових наукових досліджень цих цікавих тварин, які колись таємниче зникли разом із мамонтами, печерними левами та ведмедями тощо? Громада села сподівається на позитивне вирішення цього питання.