У болгарському містечку Кітені відбувся Міжнародний конкурс творчості та мистецтв EUROPEAN KITEN AWARDS 2019. Вихованці театрального гуртка «Дійство», що діє при Жмеринській районній бібліотеці, стали його лауреатами.

А їхньому художньому керівнику Ірині Козловській вручили кубок у вигляді серця – «За любов до дітей».

– У Болгарії ми проживали у міжнародному оздоровчому таборі «Вместе», — розповіла Ірина Козловська. — Конкуренція на конкурсі була досить потужна, оскільки у ньому брали участь колективи із усіх куточків нашої країни. Але наші дівчатка довели, що вони молодці. В номінації «Художнє читання» з композицією «Час» (композиція на вірші Ліни Костенко) Анна Мацишена, Альона та Ольга Оркуші вибороли почесне перше місце, в номінації «Естрадна мініатюра» з уривком «Сварка Мотрі та Кайдашихи» — друге місце. Нагороди вручав шоумен, хореограф, співак Дмитро Коляденко. Крім виступів, діти щоденно були зайняті у різноманітних майстер-класах, змаганнях, уроках аквааеробіки. Крім того, вони взяли участь у святковій ході на Гала-концерт у Приморську, де на головній сцені міста при тисячі глядачів відбулось урочисте нагородження колективів.

Зазначимо, що студії «Дійство» вже три роки, й заснувала її медик Ірина Козловська, яка вільний час від роботи присвячувала творчості — написанню віршів та сценаріїв.

– У мене є багато знайомих, які працюють у школі, і часто я допомагала готувати діток до конкурсів, з яких вони привозили призові місця. Саме земляки й підштовхнули займатись з учнями у приміщенні районної бібліотеки, — каже Ірина Козловська. — Звісно, було непросто, адже мої вихованці з простих сімей, а щоб ставити вистави, треба було шити костюми. Тому три роки тому після відвідування курсів я написала проект до Британської ради і виграла. Закупили костюми та декорації. Так ми стали єдиною театральною студією на Жмеринщині, й наші вистави до вподоби людям. Коли ж зрозуміла, що мої вихованці варті того, аби про них знала вся країна, стали брати участь у різних конкурсах та фестивалях. Нещодавно ми виграли кубок у Києві, а у Вінниці разом з золотою медаллю дістався сертифікат на знижку в болгарський табір, де мав відбутись EUROPEAN KITEN AWARDS 2019. На жаль, тільки троє діток змогли поїхати до Кітені, адже це фінансово складно, спонсорів не вдалось знайти. Вже на місці треба було за шість хвилин показати всю свою акторську майстерність, тому боротьба була виснажливою.

Сподіваємось, що влада Жмеринщини та області зверне увагу на юних талантів і їхню наставницю, яка на волонтерських засадах працює з дітками й разом вони прославляють нашу країну.

Вікторія Снігур

Жмеринчани
радіють перемозі