Серед звільнених – уродженець Вінниччини, працівник СБУ Андрій Драч.

Наразі офіційної інформації про те, що моряки повернулися додому немає. За інформацією “Крим.Реалії”, родичів поставили до відома, що “моряки вже в Україні”, проте не уточнили, де саме.

Ми отримали таку інформацію і терміново виїхали до Києва”, – розповів співрозмовник, зазначивши при цьому, що “зустріч в аеропорту не планується”.

Раніше низка журналістів та політиків повідомляли, що обмін полоненими між Україною і Росією вже розпочався. Незабаром відбудеться обмін полоненими: літак з українськими бранцями вже летить в Жуляни , а бранці Кремля вилетіли з Росії до України. Відомо, що у списках на обмін є 24 військовополонені українські моряки, Олег Сенцов, Микола Карпюк, Павло Гриб і Володимир Балух.

Наразі невідомо, чи літак з бранцями Кремля приземлився в аеропорту “Київ” (Жуляни). В аеропорту уже зібралися журналісти  Українські бранці Кремля мали прибути в Україну ще о 5 годині: що відомо станом на зараз , але вони не виявили жодних ознак, що там очікується приліт українських полонених. Подейкують, що українські бранці ще не вилетіли з Москви, а сам виліт щонайшвидше відбудеться о 9 годині ранку.

Що відомо про потенційний обмін полоненими? Напередодні ЗМІ повідомляли про те, що Україна та Росія проведуть обмін у форматі “33 на 33”. Найімовірніше, серед 33 звільнених Росією українських бранців можуть опинитися 24 українські моряки, а також низка незаконно засуджених у Росії українців, серед яких Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк, Станіслав Клих і Олександр Кольченко.

Екс-депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов заявив, що 30 серпня відбудеться обмін полоненими між Україною та Росією. Згодом, з’явилася інформація, що бранці Кремля вже вилетіли з Росії. В аеропорту “Київ” (Жуляни) їх особисто зустрічатиме президент Зеленський. Наразі немає офіційної інформації, що літак уже приземлився в Україні.

Російські ЗМІ повідомляли, що 29 серпня українських бранців масово везли в аеропорт “Остаф’єво”, що у Підмосков’ї.

Серед осіб, яких Україна в рамках обміну передасть Росії, може бути керівник філії російського інформагентства “РИА Новости” – “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський. Вишинського відпустили для обміну у форматі “35 на 35”, – ГПУ , якому напередодні змінили запобіжний захід із тримання в СІЗО на особисте зобов’язання.

Що відомо про вищезазначених українських бранців Кремля: коротко.

Полонені українські моряки у листопаді 2018 року стали жертвами атаки прикордонників ФСБ Росії поблизу Керченської протоки. Тоді прикордонний корабель протаранив буксир українських військових. Опісля росіяни ще й обстріляли обстріляли українські судна, поранивши 3 моряків. У підсумку Кремль захопив 2 українські катери “Нікополь”, “Бердянськ” і буксир “Яни Капу”, а також взяв у полон 24 моряків.

Їх згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО. Усі українські моряки заявили слідству в РФ, що є військовополоненими. 17 липня російський суд продовжив термін їхнього тримання під вартою на три місяці.

Отже, повний список звільнених українців має такий вигляд:
1. Олег Сенцов,
2. Павло Гриб,
3. Микола Карпюк,
4. Володимир Балух,
5. Юрій Будзило,
6. В’ячеслав Зінченко,
7. Андрій Оприско,
8. Сергій Цибізов,
9. Андрій Артеменко,
10. Володимир Терещенко,
11. Євген Семідоцький,
12. Віктор Бзспальченко,
13. Андрій Шевченко,
14. Володимир Варимез,
15. Михайло Власюк,
16. Богдан Головаш,
17. Сергій Чуліба,
18. Олег Мельничук,
19. Богдан Небилиця,
20. Владислав Костишин,
21. Сергій Попов,
22. Юрій Без’язичний,
23. Роман Мокряк,
24. Андрій Ейдер,
25. Андрій Драч,
26. Володимир Лісовий,
27. Денис Гриценко,
28. Василь Сорока.

Олег Сенцов – його затримали в окупованому Криму в 2014 році. Росія звинуватила його у підготовці терактів. У 2015 році Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. До останнього часу він відбував покарання у колонії в російському місті Лабітнангі.

Павло Гриб – його звинувачують в організації терористичного акту. Він нібито пропонував своїй знайомій в Краснодарському краї влаштувати вибух на лінійці в школі № 26 в місті Сочі за допомогою саморобного вибухового пристрою. 22 березня 2019 український політв’язень отримав від суду Росії 6 років в’язниці.

Володимир Балух – наприкінці 2016 року його затримали співробітники ФСБ Росії. Начебто на горищі будинку Балуха знайшли патрони та тротилові шашки. Підконтрольний Росії суд в Криму засудив його до 5 років позбавлення волі.

Микола Карпюк – в березні 2014 року його затримали під час в’їзду до Росії. Тут його утримують під вартою за сфабрикованими звинуваченнями в злочинах проти федеральних військ, скоєних під час першої чеченської війни. У травні 2016 року його засудили до 22,5 років в’язниці.

Нагадаємо, що у квітні на Вінниччині помер батько захопленого в полон разом із моряками працівника СБУ. У чоловіка не витримало серце.

В Іллінецькому районі Вінницької області помер Леонід Драч, батько одного з українських військовослужбовців, полонених росіянами.

Про це повідомили волонтери, які контактують з сім’ями полонених моряків.

У чоловіка не витримало серце. Напередодні ввечері йому стало погано, відвезли в реанімацію, але врятувати не вдалося.

Леонід Драч – батько офіцера Служби безпеки України Андрія Драча, який в момент нападу росіян перебував на бронекатері “Нікополь”. Андрій – його єдиний син. Полонений військовослужбовець закінчив інститут Військово-морських сил, він один з тих, хто співав гімн на плацу Академії імені Нахімова в Севастополі навесні 2014 року.

Мати матроса теж служить в Збройних силах України.

Нагадамо, торік 25 листопада російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українських кораблі – “Бердянськ”, “Нікополь” і “Яни Капу”.

Один з двох співробітників Служби безпеки України на борту захоплених кораблів. Як пояснили в СБУ, контррозвідники на кораблях ‒ нормальна практика всіх держав, і ні про які таємні операції, всупереч заявам російської влади, не йдеться. Згідно із заявою СБУ, Андрій Драч ‒ один з курсантів Академії Військово-морських сил імені Нахімова в Севастополі, які в березні 2014 року прославилися виконанням гімну України в момент, коли російські військові спускали української прапор з флагштока навчального закладу. Закінчив навчання вже на материку ‒ в Інституті військово-морських сил Одеської морської академії. За словами адвоката Артема Пепи, почувається добре, настрій позитивний.

В аеропорту зустріли секретаря РНБО Олександра Данилюка. Він сподівається, що сьогодні відбудеться обмін

Posted by Elvina Seitbullaeva on Thursday, August 29, 2019