Вже традиційно на Спаса у селі Білопілля на Козятинщині відбулось свято обрядових хлібів та дідухів.

Захід зібрав кращих самобутніх майстрів-умільців, які продовжують творити та відновлювати прадідівські ремесла — вишивку, лозоплетіння, ткацтво… До уваги гостей були виставки Вінницького, Калинівського, Липовецького, Літинського та Хмільницького районів, а також 24-х територіальних громад Козятинського району. Розпочалося дійство із проведення заходу «Обжинки».

Вперше було проведено фестиваль бджолярів-пасічників, які презентували різну продукцію — мед, медовий пилок, корисний прополіс, соти та лікувальну пергу. Столи більшості світлиць прогиналися від різноманітної обрядової випічки, короваїв та смачних українських страв, якими господині частували гостей. І все це приправлялося щирою українською піснею, яка линула звідусіль.

У результаті нагороди за кращий коровай другий рік поспіль отримало підприємство ПАТ «Козятинхліб». Виріб складався з чотирьох ярусів, прибраний квітами, випікали його за старовинним українським рецептом, який тримають у секреті. Також золоту нагороду отримала жителька Білопілля Яніна Гунчак. Вона працювала ланковою в селі, на фермі та у їдальні кухарем.

– Колись не було дріжджів, а борошно просівали через сито із шовку. Олію чавили з горіхів. Запарку робили із вареної картоплі та борошна, — розповідає Яніна Гунчак. — А ще у давнину пекли хліб на хмелеві, він був дуже смачним. Нині ж використовую звичні, але завжди натуральні та якісні продукти. Завжди переживаю, аби хліб вдався, і підходжу до процесу тільки з гарним настроєм і піснею. Часто вибираю весільні, аби пара жила у любові та злагоді. А ще коровай має бути цілим, як риб’яче око.

Решта учасників отримали дипломи за перемогу в інших номінаціях.

Віталіна Володимирова