Валентина Кошова з Луки-Мелешківської чималу частину ділянки відвела під помідори, адже їхній смак в рази кращий, ніж на ринку.

Останнім часом жінка велику увагу приділяє новим та перспективним сортам. Один з таких — «Золоті куполи». Смак цих помідорів дивовижний, в них практично немає кислоти, яка у багатьох людей викликає печію. А ще плоди мають великі розміри й легкі у догляді!

– Вирощую томати вже давно, і у мене є сорти, які постійно саджаю і знаю, що вони мене не підведуть. При цьому уважно стежу за новинками селекції і щороку пробую для себе нові. Останні роки погода часто буває мінливою й не завжди сприятливою для теплолюбних помідорів. Тому мені цікаві нові сорти і гібриди, невибагливі у вирощуванні і в той же час — смачні і врожайні, — розповідає Валентина Кошова. — Новий сорт «Золоті куполи» зацікавив своєю назвою та яскраво-оранжевим кольором. Захотілося виростити і спробувати ці томати на смак. Помідори дійсно з фруктовим присмаком, солодкі, ароматні. М’якоть смачна та безнасіннева, наче яблуко. Створені сибірським ученим-селекціонером і його колегами. Перед внесенням в Державний реєстр у 2005 році були проведені численні тести на генну стійкість, за результатами яких сорт був визнаний видатним селекційним досягненням.

Цікава особливість сорту: перші плоди більш округлі, а наступні — серцеподібні. Мої томати були масою приблизно до 400 грамів. У верхніх гронах вони не ставали дрібними, залишаючись досить великими. Вирощувати сорт можна і у відкритому грунті, і в теплиці. Рослини потрібно обов’язково пасинкувати і підв’язувати. Розтріскування томатів можна уникнути, якщо рослини регулярно (двічі на тиждень) отримуватимуть вологу невеликими порціями під корінь (по 2-3 літри на рослину).

Жінка з родиною їли томати у свіжому вигляді, використовували в салатах. Шкірка у помідорів щільна, але не жорстка, тому вони прекрасно підійшли і для засолювання. Дуже смачні з томатів виходять кетчуп, лечо та аджика.

Вікторія Снігур