Ці сонячні квіти радують око з кожної української клумби з червня до перших морозів.

Батьківщина цих квітів — Мексика, а до Європи вони потрапили завдяки іспанським конкістадорам вже після відкриття Америки. Називалися вони тоді «африканськими квітами».

Англійці називали їх «золотом діви Марії». Ця назва походить від християнської традиції оточувати зображення діви Марії чорнобривцями, котрі символізують золоті монети. За легендою, коли Йосип та Марія втекли до Єгипту, святе сімейство почали переслідувати грабіжники.

Коли вони наздогнали втікачів і забрали в них гаманець, то звідти замість монет висипалися квіти чорнобривців. Чорнобривці стали невід’ємною частиною українського дівочого вінка. Бо вважається, що саме ці квіти розпалюють пристрасть і допомагають приворожити коханого. Легенда легендою, але за сукупністю цілющих властивостей скромні чорнобривці і справді можна назвати золотими.

Мексиканські індіанці викристовували настоянку чорнобривців для посилення лактації у матерів, що годують, для полегшення ревматичного болю. А в Індії свіжим соком рослини лікували екзему. Сучасна наука підтверджує цілющі властивості чорнобривців.

Вони допомагають оздоровити печінку та нирки, знімають біль при запальних процесах і навіть знижують рівень цукру у крові при цукровому діабеті.

А ще — поліпшують імунітет та обмін речовин. Так що є гарна нагода насушити квітів на зиму і робити цілющі чаї. Якщо до зеленого чаю додати квітів чорнобривців, календули, кропиви та м’яти — це допоможе поліпшити зір.

При цукровому діабеті готують спиртову настойку квітів: 50 шт. темних чорнобривців заливають 500 мл горілки і настоюють у темному місці протягом тижня. А потім вживають по 1 чайній ложці тричі на день до їди. Для того, щоб позбутися нежитю і полегшити дихання, робіть інгаляції на чорнобривцях.

А ще — чорнобривці дуже добре прижилися в кулінарії. Сучасна грузинська кухня немислима без імеретинського шафрану. А це всього висушені і розмелені в порошок квіти чорнобривців. Ця рослина — обов’язковий інгредієнт для приготування різних соусів і традиційного супу харчо.