Справжньою сенсацією стала новина про те, що одіозну директорку національного банку України, яка нині проживає у Лондоні, збила машина. Погодьтесь, враховуючи законослухняність лондонців, деталі ДТП виглядають дивно. Ось як це коментує сама Гонтарєва:

“Мене в понеділок вдень на пішохідному переході в центі Лондона збила машина і я тепер у госпіталі… Травми серйозні – переломи кісток стопи. Уже зробили у вівторок першу операцію, чекаю другої”.

Нагадуємо, що коли ще ввечері 21 квітня стало остаточно зрозуміло, що за місяць Петро Порошенко буде змушений залишити президентський кабінет на Банковій. Екзит-поли давали йому близько 25% проти рекордних 73% Володимира Зеленського. Глава держави під оплески команди натхненно розповідав, що піде з офісу, але не з політики, співав гімн і обіцяв боротися за Україну.

А вже наступного ранку очолювана соратником Порошенка Генеральна прокуратура викликала на допити кількох представників його оточення.

“Українська правда” розповідає, як соратники Порошенка пов’язані з “брудними” корупційними грошима, і кому може бути вигідне їхнє переслідування.

Що сталось

28 березня у мережі з’явилось повідомлення, мовляв, Генеральна прокуратура підозрює оточення Петра Порошенка у сприянні злочинам олігарха-втікача Сергія Курченка.

Підозри нібито оголосили екс-голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, чинному заступнику глави АП Олексію Філатову та екс-очільниці Нацбанка Валерії Гонтаревій.

Широкого розголосу інформація набула після публікації в агентстві УНІАН олігарха Ігоря Коломойського. Про причетність президентського оточення журналістам повідомив сумнозвісний прокурор Костянтин Кулик.

Підозри соратникам Порошенка він підготував у “справі Курченка”, яка об’єднує численні тяжкі злочини, вчинені за останні 10 років. Йдеться про мільярдні розкрадання коштів та легалізацію цих незаконних доходів. Слідство Генпрокуратури називає фігурантів справи членами “злочинної організації Віктора Януковича”, а одне з ключових місць відводить саме Курченку.

Серед найвідоміших епізодів справи – заволодіння газом “Укрнафти” та “Укргазвидобування” зі збитками держави у 2,2 млрд гривень, розкрадання 5,1 млрд “Нафтогазу”.

Кулик, серед іншого, стверджує, що колишня голова НБУ Валерія Гонтарева могла бути причетна до привласнення коштів держпідприємства “Аграрний фонд”. У нього, за версією слідства, “Брокбізнесбанк” Курченка вкрав більше 2 мільярдів, уклавши фіктивні договори на державні облігації.

Ложкіна і Філатова нібито підозрюють у відмиванні понад 440 мільйонів доларів США, отриманих шляхом операцій купівлі-продажу компанії “Український Медіа Холдинг”.

У Генпрокуратурі довгий час відрікалися від заяв свого співробітника Кулика. Говорили, що він підготував підозри, порушивши закон, і що Гонтарева, Ложкін і Філатов насправді не фігурують у розслідуванні.

Однак за місяць, коли дата виборів минула, імена усіх трьох з’явились в офіційних публічних документах прокуратури. Наступного дня після програшу Порошенка на сайті відомства з’явились повістки: соратників президента викликали для вручення підозр і допиту. Слідство чекає на них як на підозрюваних саме у “справі Курченка”.

У Ложкіна поки не готові коментувати повістку. Кажуть, що наразі ще спілкуються з юристами через можливу підозру.

“Поки коментарів немає”, – зазначила прес-секретарка бізнесмена Марія Попова.

“Українська правда” також звернулась до Олексія Філатова щодо позиції і планів йти чи не йти на допит. На момент публікації чиновник не відповів на повідомлення у месенджері.

Гонтарева назвала повістку спробою дискредитації досягнень у фінансовому секторі та натякнула, що не збирається приїжджати на зустріч з правоохоронцями з Лондона, де зараз живе і працює:

“Вони ж не раз літали до Коломойського до Швейцарії та Фірташа до Австрії, тож нехай прилітають до Лондона. Хочу зауважити одне – те, що я головний ворог Коломойського, він не приховував у всіх публічних інтерв’ю. Так що це знає не лише він, а й увесь світ”.

Що кажуть в ГПУ

Того ж 28 березня Генпрокуратура оприлюднила своє повідомлення про “справу Курченка”. Заява відомства з’явилась, коли маловідомі сайти вже поширювали інформацію про підозри для соратників Порошенка, але до того, як про це почали писати топові українські видання.

Правоохоронці похизувались, що завершили розслідування проти олігарха. Прес-реліз ряснів злочинами Курченка. Згадали там і підозри для високопосадовців, однак, без імен і навіть посад.

Трохи пізніше ГПУ відреагувала і на новини про Гонтареву, Ложкіна і Філатова, наполягаючи, що вони не є підозрюваними. Мовляв, спроби вписати їхні імена у “справу Курченка” були незаконними.

Прокурору Кулику, який замахнувся на оточення президента, пригрозили, що його вчинок оцінить Державне бюро розслідувань.

“Передвиборча лихоманка явно псує людей”, – написав речник ГПУ Андрій Лисенко.

Очільник відомства Юрій Луценко розповідав, що збирав у себе слідчих по Курченку і питав, чи мають вони докази провини Гонтаревої, Ложкіна і Філатова. Жоден із прокурорів нібито таких доказів не мав.

Підготувала
Юлія Іванюк