Тільки що до закладу прийшли міські енергетики та знеструмили його. За словами адміністрації, все це через штучно створений борг компанією “Енера Вінниця”. В результаті понад 500 дітей залишаються без гарячого харчування та нормальних умов навчання.

– Енера Вінниця збільшили на 25 % вартість електроенергії. Нарахували нам борг 31 тисячу гривень, це абсурд. В нас у договорі та тендерах не було передбачено це збільшення. І для того, щоб ми могли цей борг проплатити, потрібно проводити додатково тендери. А на це немає часу та ресурсу. Ми відповідно подали до суду, вона зареєстрована. Та не зважаючи на це, сьогодні енергетики прийшли й просто вимкнули світло. Найгірше те, що понад 500 студентів залишились без гарячого харчування, адже у гуртожитках немає кухні, щоб приготувати. Зараз починаємо розпалювати грубку на дровах, аби студентам дати вечерю. Все обладнання, з яким працюємо під час навчального процесу, зупинилося. Залишились без засобів зв’язку. Міська рада, дитячі садочки та інші заклади навчання в такій самій ситуації як і ми. Як це назвати? Шантаж чи диверсія? – розповів журналісту директор закладу Валерій Дяків. – Ми завжди чесно сплачували за кожен кіловат й обурені такими діями. Мовчати не будемо, просимо всіх нас підтримати.

ОНОВЛЕНО:

Ми вже звернулись до прес-служби “Енера Вінниця”, та отримали такий коментар:

“ДНЗ «ЦПТО №1 м. Вінниці» є споживачем електричної енергії ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ». На даний час заборгованість складає 34093, 74 грн.

Зазначимо, що заборгованість виникла ще з попереднього навчального року. Керівництво не вважало за потрібне належним чином підготувати заклад до нового навчального року, забезпечивши постачання електроенергії.

Остання часткова проплата, яка була зафіксована в ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» була проведена 29 серпня 2019 року у сумі 10784, 69 грн.

Відповідно до чинного законодавства, ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» надіслало попередження про відключення електричної енергії за 10 днів, а оператор системи розподілу, тобто, АТ «Вінницяобленерго», надіслало попередження про відключення за 5 днів. Однак, будь-яких самостійних обмежень або розробленого графіку реструктуризації боргу керівництвом ДНЗ «ЦПТО №1 до ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» не надходило (хоча це зазначено у діючому договорі, а саме: у разі виникнення у Споживача заборгованості за електричну енергію за цим Договором Споживач повинен звернутися до Постачальника із заявою про укладення договору про реструктуризацію заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою Постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність (обмежену платоспроможність) Споживача.

Враховуючи ситуацію, яка склалася, оператор системи розподілу, у межах чинного законодавства, провів відключення ДНЗ «ЦПТО №1 м. Вінниці» 3 вересня 2019 року.

Однак, керівництво ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» провело ряд зустрічей з міською владою, представниками ГУ ДКСУ у Вінницькій області та Департаментом освіти Вінницької міської ради. Після чого, ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» прийняло рішення піти назустріч навчальному закладу та посприяти відновленню електропостачання у той же день, 3 вересня. Проте, замість того, щоб розрахуватися, керівництво Центру професійно-технічної освіти №1 безпідставно не сплачує даний борг.”

Вікторія Снігур