Минулий уряд за часів Петра Порошенка цілком закономірно називали «вінницьким», адже його представляли такі земляки як Володимир Гройсман, Ігор Жданов, Андрій Рева, Володимир Кістіон.

Втім, у новому складі Кабміну, який ВР затвердила 29 серпня, наших теж вистачає. Почнемо з місця народження прем’єра Олексія Гончарука, яке в офіційних джерелах чомусь не згадується.

Олексій Гончарук

Його автобіографія починається з того, що він вчився у Городні Чернігівської області. Втім, як нам стало відомо з достовірних джерел, зі Жмеринки родом батьки посадовця та там проживає його бабуся. Сам Олексій Гончарук про «вінницьке коріння» поки мовчить.

34-річна Юлія Соколовська, новий міністр соціальної політики, з Хмільника.

Юлія Соколовська

Вона — випускниця Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за спеціальністю «Облік і аудит», колишній радник міністра фінансів. Основну суму її доходу становив дохід від заняття підприємницькою діяльністю, ще 1 тис. гривень — відсотки в Приватбанку. Міністр володіє земельною ділянкою у Києво-Святошинському районі Київської області, квартирою в Києві і у Хмільнику. На банківських рахунках вона зберігає 3 тис. доларів і 2 тис. євро. В декларації вона вказала 7 229 облігацій «АБС-УКР» і фінансові зобов’язання в розмірі 772 890 гривень неоплаченої частини ціни облігацій.

Ганна Новосад від «Слуги народу» – новий міністр освіти і науки.

Ганна Новосад із Ладижина

29-річна чиновниця народилася у Ладижині. В 2011-му отримала ступінь бакалавра з політології у Києво-Могилянській академії. Через два роки здобула ступінь магістра європейських студій в університеті Маастрихта у Нідерландах. Втім, не встигла наша землячка приступити до роботи, як потрапила у «граматичний» скандал, коли опублікувала свій перший на посаді пост-подяку у Фейсбук. Невдовзі одіозна мовознавець та «свободівка» Ірина Фаріон заявила, що міністр зробила як мінімум 9 помилок та назвала її новою бідою для освіти і науки. Більш того, навіть оголосила конкурс: тому, хто знайде найбільшу кількість помилок у тексті публікації Ганни Новосад, вона пообіцяла подарувати свою книгу «Мовна норма: знищення, пошук, віднова (культура мовлення публічних людей)». А ще порадила новообраній міністерці відвідати «якісь курси з української безграмотності».

Сама ж Ганна Новосад ось як відреагувала на скандал:

– Не боюсь визнавати власні помилки, зокрема граматичні, та вчусь на них. Відтепер інакше ставитимусь до того, як веду свій ФБ.

Валентина Лісова