Бути чи не бути новому, збільшеному в 10 разів, земельному податку, мала вирішити сесія міської ради у Вінниці 30 серпня.

Перед цим по місту прокотилась хвиля обговорень цінниками в платівках від податкової для 13 тисяч вінничан, які, згідно з рішенням ВМР річної давності, мали заплатити 0,3% від грошової оцінки їхньої ділянки. А це від 100 до кількох тисяч гривень, які вже обурили тисячі вінничан. Тому земельно-податкове питання на літній сесії міської ради стало номер «1», як по 10-мільйонму змісту, так і накалу пристрастей.

Адже, з одного боку, за власників «дорогих» платіжок від ДФС заступились місцеві активісти на чолі із Валерієм Палієм, Юрієм Хортом та Андрієм Веричем…

Юрій Хорт на вуличній акції протесту погоджувався на 2-кратне підвищення податку. А частина депутатів була готова платити не в 10, а 3 рази більше за попередні ставки. І вже під час словесної дуелі на сесії з‘ясувалось, що новий податок на землю торкнувся 28 тисяч городян…. Але 15 тисяч мають різні пільги і не платять його зовсім чи платять частково.

Активісти на пікеті міськради

— У 2019 році нами було опрацьовано й надіслано 13 565 податкових рішень про сплату земельного податку на ділянки громадян на загальну суму 14 мільйонів 608 тисяч, — заявив на сесії заступник начальника головного управління ДФС у Вінницькій області  Ігор Бондар. — 40% осіб отримали повідомлення про сплату земельного податку в сумі менше 1 тисячі гривень в рік.

По Вінницькій ОТГ суми, вищі за 4700 гривень, мають лише ТОП-20 вінничан — власників великих земельних ділянок з цільовим призначенням. Серед них і депутати міської ради. Наприклад, найбільшою ділянкою з таким призначенням є 5,4 га і сума податку складає майже 68 тисяч. Це справедливо!

Коли слово взяла депутатка Ганна Давиденко, то вона не стримувала своїх емоцій:

– Людям байдуже ваші цифри і аргументи. Зрозумійте, ці люди просто хочуть вижити і не віддати за землю останні гроші. Бо навіть в Одесі цей податок менший.

Після цього виступу на сесії чиновники оприлюднили інформацію, що ці 10 мільйонів від податку на землю мають піти на муніципальні доплати няням та вихователям в садочках + тренерам дитячих спортшкіл… Але цей аргумент розкритикувала частина депутатів, в тому числі й фракція «Свободи» у ВМР, яка порадила шукати гроші на доплати в інших кишенях.

Але під час голосування за скасування нових, збільшених ставок податку «за» це рішення серед 40 депутатів знайшлось тільки 8 голосів… Решта були проти, утримались чи не голосували.

Певний компроміс запропонував мер Вінниці.

– Я бачу, що кожен хоче своє… Але ДФС заявляє, що змінювати місцевий податок після 15 липня вже не можна. Тому я даю протокольне доручення надати на наступній сесії пільгу із земельного податку всім власникам субсидій. І ми за це будемо голосувати після обговорення та фахових дискусій, — сказав Сергій Моргунов.

Але чи справедливо, що субсидіанти у Вінниці отримають ще одну пільгу? А хтось буде платити за себе і 15 тисяч пільговиків?

І хто ці ТОП-20 землевласників у Вінниці, які володіють гектарами і легко платять по 50-70 тисяч в рік податку за «золоті» гектари землі? Відповідне звернення згідно із законом ми подаємо до Вінницької міськради.

Від редакції. Дискусія із приводу розміру земельного податку у Вінниці триває. Адже місцеві податки встановлюють депутати, яких обрала громада. А ДФС лише адмініструє – обслуговує ці податки. І завтра громада міста чи вже ОТГ може не обрати депутатів, які її не чують чи ігнорують…