Це означало команду: «Знищуйте добровольчий батальйон!» Смертельний вогонь вдарив по колоні українських добровольців!

І це після домовленостей на вищому рівні про «зелений коридор»?.. Після обіцянок, скріплених словами про «честь офицера»?.. А потім довелось ще й просити окупантів, щоб дозволили зібрати в полях тіла наших хлопців. Під Іловайськом у 2014-му полягло 368 українських бійців. Вдома ми їх хоронили. А у фільмі побачили, як вони вмирали з очима у небо, як змішувались із землею під «махініщами» російських танків…

Хвилюючою була зустріч вінничан у кінотеатрі «Родина» із творчою групою фільму «Іловайськ-2014. Батальйон «Донбас» 30 серпня. У залі — нацгвардійці із в/ч 3008, учасники АТО-ООС, представники влади, багато молоді…

У фільмі, крім професійних артистів, знімались бійці добробатів, ветерани неоголошеної війни. У сюжет картини покладена реальна історія Тараса Костанчука, командира штурмової групи батальйону «Донбас», який зіграв самого себе.

Що ж тоді діялось «на нашій — не своїй землі»? Про зйомки розповідали актори Сергій Дзялик і Анастасія Ренарт, бійці батальйону «Донбас» Ігор Грабко, позивний «Брокер», і Віталій Яцик, позивний «Яцик». Війна тут і зараз! Одні кричать: «Путін введе війська — і мокрого місця від укропів не залишиться!» Інші пишуть на броні «ПТН ПНХ»… В Іловайську голод, інтелігентний бомж риється на смітнику, мобільники заряджаються тільки від генератора… Франко, випускник Вест-Пойнту, майор армії США, воює — і вмирає! — рядовим на Сході України… І найсильніший момент — віроломний розстріл людей і техніки всупереч домовленостям про «коридор».

Костанчук каже ГРУшнику Рункову, коменданту Іловайська: «Я на своїй землі! А ти повертайся додому!» Так, Рунков повернеться. Але вже ніколи не повернуться до рідного дому понад три сотні молодих українців, які захищали кордони своєї держави і загинули в Іловайському котлі. Їхні фотографії і прізвища — у фінальних кадрах фільму. У авторів стрічки є задумка на другу серію.