Окрім того, селяни дивуються: звідки береться різниця в ціні між продуктом, який у них закуповують, і цінами на прилавках? Молоко жирністю 2,6% «з бочки» коштує 15 гривень за літр, у роздрібній мережі коштує від 19 до 27 грн., а деякі види – ще дорожчі… Тож нині люди думають над тим, щоб влаштувати всеобласний мітинг та висловити свої вимоги!

…Олена Кулик з чоловіком із Хмільницького району тримають дві корівки. Виручені кошти за молоко витрачають на продукти та навчання дитини в університеті. Ще взимку жінка отримувала за літр молока 6,50 гривні, нині ж тільки 6. У їхнє село їздить молоковоз із Ружина, що на Житомирщині.

– Сьогодні, за повної бездіяльності влади, молочна мафія на власний розсуд встановлює занадто низькі ціни на молоко. Щомісяця ціна для селян знижується, тоді як у крамницях молоко дорожчає. Працюємо каторжно, а олігархи з нас знущаються! — розповідає вона на «гарячу лінію». — Ви якби потрапили на пасовище, то заплакали б. Худоба виживає. Через кляту спеку чорне все, нема трави. Цьогоріч відпускну ціну за жом прогнозують аж 200 гривень за тонну. Все через брак заводів й бізнесменів, які повідкривали свої ферми й масово все скуповують. Маленький тюк сіна — 40 гривень, кілограм макухи — 6 гривень. А ще ж треба випасати череду, бо якщо не хочеш цього робити — заплати 200 гривень за добу. Якщо порахувати, то за місяць на корівку треба викласти близько півтисячі, а заробиш на ній копійки. Колись у нашому селі тримали сто корів, нині половину. Старі люди помирають, молодь на Польщу тікає, або залишається та, що випиває і їй не до худоби. Найцікавіше те, що коли хочеш отримати субсидію, то чомусь у доходах вказують молоко по 10 гривень за літр…

По 5 гривень за молоко дають у Теплицькому та Немирівському районах.

– Селяни продовжують вирізати корів, оскільки не бачать сенсу їх утримувати. Ми свої теж продали. Бо ціна низька, конкуренції нема. Свого часу у колгоспах людей заохочувати тримати худобу, давали сіно й буряки кормові. Зараз все маєш купити сам. Але дивно якось виходить — корів нема, а прилавки від продукції ламаються. З чого то все — страшно уявити, — каже голова села Боблів Андрій Шкарапута.

У Семирічці на Гайсинщині селяни відмовляються здавати молоко Гайсинському молокозаводу за низькими цінами. 4 серпня перекривали дорогу молоковозу, який приїжджає з райцентру. За липень середня ціна становила 5,75 гривні за літр. Нині ж люди від іншого підприємця мають 7 гривень.

У департаменті агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації зазначають: радимо селянам звертатись у Держпродспоживслужбу, які контролюють якість молока, мають відповідні важелі впливу, тим паче є нові стандарти ДСТУ. Якщо у людей будуть питання, готові вислухати та допомогти чим зможемо.

Віталіна Володимирова