За два місяці до старту опалювального сезону у «Вінницяоблгаз» провели зустріч за «круглим столом» з представниками теплопостачальних компаній. Привід для серйозної розмови один: не буде грошей — не буде тепла. Якщо минулого опалювального сезону була чинна постанова Кабміну про заборону відключення від газопостачання, то сьогодні такої постанови немає. Тому ризики бути відключеним за борги як ніколи реальний.

«Аби безперебійно забезпечувати тепло взимку, підприємства теплокомуненерго повинні мати договір із компанією-постачальником природного газу й отримати від неї затверджений обсяг блакитного палива на певний період — так звану номінацію. Однак якщо теплопостачальне підприємство матиме заборгованість, газу не отримає, поки її не погасить», — зазначив комерційний директор АТ «Вінницягаз» Володимир Антошко.

На даний час ситуація з боргами «Вінницяміськтеплокомуненерго» та «Вінницяоблтепоенерго» контрольована. Принаймні так стверджують їхні представники. Чи не найбільше проблем в ТКЕ «Маяк».

— На відміну від минулих сезонів змінилися схема та принципи теплопостачання, — розповів представник підприємства Олег Федоров, — тому на цей міжопалювальний період «Маяк» не займається виробництвом теплоенергії, ми не укладали договори. Перед опалювальним сезоном плануємо відновити роботу. Вся проблема полягає в тому, що виникла заборгованість і перед НАК «Нафтогаз», і перед АТ «Вінницягаз». Причина виникнення боргу — борг КП «Вінницяміськтеплокомуненерго», котре не повністю розрахувалося за тепло, котре купувало у нас. Але ця проблема буде вирішена.

Загалом газорозподільну мережу вже підготували до стабільної роботи в осінньо-зимовий період. Більше того, уперше споживачі газу мають можливість закупити свій персональний резерв газу на весь опалювальний сезон. Ціна газу для такого запасу зафіксована на літньому рівні – 5 995,53 грн. за 1000 куб. м. Акція «Твоя енергонезалежність» стартує напередодні Дня незалежності – 23 серпня і триватиме лише місяць. Максимальний обсяг закупівлі газу при цьому обмежений: 25 тис. куб. м на одне домогосподарство. Аби лише мати достатньо грошей і нарешті спокійно розрахуватися за блакитне паливо. Але тут — суцільний жах і головний біль! Побутові споживачі шоковані цифрами у платіжках. Коефіцієнти донарахувань при приведенні до стандартних умов постачання газу, котрі застосовують у «Вінницягаз» ще з жовтня минулого року, зробили усіх боржниками!

Методика приведення до стандартних умов була введена в дію з грудня 2015 року. Однак органи влади не дозволяли газопостачальним організаціям застосовувати приведення до стандартних умов відносно населення. І коли у АК «Вінницягаз» почали застосовувати коефіцієнти, Державний регулятор наклав штрафи по 850 тисяч гривень за це на цілий ряд облгазів, бо НКРЕКП вважає, що «температурна» різниця в обсягах газу, що постачається населенню, вже врахована в тарифах. АТ «Вінницягаз» оскаржили такі рішення Державного регулятора в судовому порядку. 1 липня цього року рішенням Вінницького окружного адміністративного суду відповідна постанова НКРЕКП відносно АТ «Вінницягаз» визнана протиправною та скасована. Втім, судові «розборки» ще тривають, крапку ставити рано, борги зростають. Тим часом депутати обласної ради вже підготували звернення до влади з приводу масових «донарахувань» і відключень від газопостачання.