Бо туристам, місцевим і глядачам показали на Ставці Гітлера видовищний бій за німецьке місто Вісмар у кінці другої світової в Європі у травні 1945-го.

Так під Вінницею в Стрижавці стріляв та дивував четвертий фестиваль історичної реконструкції «Жива історія: Вервольф. Вісмар 1945».

Вже відомо, що бій за участю кількох історичних клубів та добровольців-реконструкторів за участю переодягнених «німців», радянської армії, американських та британських солдатів в одностроях тих часів… Та із відповідною зброєю. Тому в неділю на «Вервольфі» стріляли кулемети та гармати так, що трішки лякали необізнаних щодо фестивалю…

– «Бій» проведено за власні кошти учасників фестивалю та організаторів. Нам сприяли Вінницький краєзнавчий музей, що надав майданчик та організаційні моменти. , – зазначив співорганізатор фесту «Жива історія» Віталій Головенько.

Провели фестиваль традиційно, у історично-меморіальному комплексі Ставка Гітлера «Вервольф». Подивитись реконструкцію прийшли сотні глядачів. Серед глядачів реконструкції, не очікувано для всіх був і екс-прем’єр-міністр України та мер Вінниці Володимир Гройсман.

Гройсман прибув практично на початку відкриття. У білій футболці та стильних сонцезахисних окулярах. Зайшов до комплексу на рівні з всіма глядачами. Для vip-гостей організатори облаштували зону зі стільцями, але там сіли діти та жінки, їх з місць не піднімали. Володимир Гройсман, як і більшість, присутніх спостерігав за дійством стоячи