Завдяки цим молюскам у 46-47 роках минулого століття тисячі селян вижили у період другого Голодомору.

– Пам’ятник встановили у центрі села біля Будинку культури. Його виконали скульптори, які приїздять на пленер до сусіднього села Буша. На задумку авторів, пам’ятник отримав форму мідії з немовлям у середині. Як символ нового життя. Матеріал, з якого виготовляли – місцевий камінь», – розповів сільський голова Микола Собко.

Відкривала пам’ятник місцева довгожителька. 93-річна Ольга Харевська стала свідком подій того часу.

– Розповіла про те, що під час другого Голодомору багато людей приїздили звідусіль до Дністра у Оксанівку. На березі збирали мідії. І лиш визбирували, на ранок з’являлися нові. Таким чином і рятувалися», – зауважив Собко.

На період другого Голодомору Оксанівка мала назву Флиминда.

– Дійсно, у той період саме завдяки річним мідіям з Дністра люди і вижили. І не лише з Оксанівки, яка тоді називалася Флиминдою. А й з сіл, які знаходяться поряд…», – розповіла  місцевий краєзнавець Галина Собко.

Село Оксанівка знаходиться у 8 кілометрах від райцентру Ямпіль. Населення становить 60 осіб. За легендою, першим тут оселився рибалка Фламунд зі своєю родиною. Ці місця, багаті на рибу та лісову дичину, йому дуже сподобалися. 3відси й перша назва села – Флиминда. Теперішню назву село отримало після Другої Світової війни на честь Оксани Дудніцької, розстріляної фашистами на березі Дністра. Неподалік від села розташований пункт пропуску на кордоні з Молдовою Оксанівка-Курешниця.