Анжела Драч як і її мама Любов народились у Вінниці, але так склались життєві обставини, що довелось переїхати у сусідню Черкаську область. Талановита землячка ходила до художньої школи, але там ліпили тільки з пластиліну. Не раз вона питала у викладача-художника як саме з глини ліпити, а після того працювала сама. Після того Анжела поступила в училище, там вже почула, яку глину брати, де її шукати, на якій глибині копати, як випробовувати. А далі воно пішло вже само собою…

– Після училища пропрацювала на заводі два місяці і його закрили. З того й пішло, що я почала сама шукати глину, ангоби, глазурі, форми… Спочатку я з музеїв не вилазила, літературу читала. Там вже й майстрів побачила, познайомилася. На гончарному крузі я тиждень вчилася у Якова Брюховецького, який жив у Чигирині, але вже покійний, – каже Анжела Драч. – Я йому дуже вдячна. Він хоч і не багато мене навчив, але це єдина людина, яка мені не відмовила. На літо я разом з донькою приїжджала до батьків у село, тато зробив гончарного круга. Печі для випалювання виробів виготовляю сама. На її подвір’ї їх три. Ще одну облаштувала на батьківському подвір’ї. Вироби виготовляю з місцевої глини. Копають наші люди криниці, а на глибині від 5 метрів і глибше йде глина. Ось всю ту глину ми возиками і перевозимо додому.

Подвір’я в Анжели Драч заставлене її глиняними виробами. В око впадають горщики, полумиски та фігурки не коричневого, а майже чорного кольору. Перед тим як ставити в піч виріб, вона його обмащує смолою, а готовий – натирає до блиску. Вартість виробів стартує від 50 грн і вище. Вдома жінка проводить і майстер-класи, навчаючи ремеслу ліпнини туристів, які приїздять до неї на екскурсію. На одній зі світлин у гончарки з вінницьким корінням є колишній президент України Віктор Ющенко. Він низько схилився над столом, вщент заставленим виробами мисткині, обираючи собі сувенір. Хтозна, може на своїй батьківщині талановита жінка невдовзі відкриє виставку та порадує земляків своїм мистецтвом.

Віталіна Володимирова