В Ізраїлі хасиди пакують валізи, щоб, як завжди, весело і гучно зустріти Новий рік, а у Вінниці готуються приймати 12 чартерів (по шість на посадку і зліт), на котрих прилетять півтори тисячі святкувальників.

– 23 та 25 вересня Вінниця планує зустріти по три чартери, – розповів директор Вінницького аеропорту Ярослав Мазурець. — Відлітатимуть до Тель-Авіва 2 та 3 жовтня. Вартість перельоту не більше 200 доларів. Регулярні ж рейси між Тель-Авівом і Вінницею вже здійснюються протягом всього року. На щастя, все відбувалося без якихось надзвичайних випадків та курйозів. Власне, тому хасидам дуже зручно і вигідно добиратися до Умані, Брацлава та Меджибожа саме через Вінницький аеропорт.

Цього року свято єврейського Нового року Рош ха Шана триватиме з 29 вересня по 1 жовтня. Зустрічатимуть 5779 рік від створення світу. Осінні 2 дні вважаються священним періодом для тих, хто підтримує юдаїзм. В Ізраїлі це державне свято, за традицією ніхто не працює, потрібно веселитися й святкувати. Юдеї, незалежно від віку, йдуть до води, щоб кинути туди трохи хліба як символ завершення року і прощення гріхів. Потім починається свято, ввечері, зокрема в перший день молодика. Тоді родина сідає за стіл, звучать побажання і приємні слова. Після починається офіційна трапеза, крім класичних страв, присутні мед, різні сорти яблук і спеціальний хліб. Над ним кажуть благословення, вмочають у мед, щоб потенційний рік був солодким. Слід їсти яблука з медом заради власного щастя. Рибу вважають символом родючості, а морквину, порізану кружечками – знаком благополуччя у фінансовому плані. Щоб духовно очиститися, рекомендується надягати тільки білосніжний одяг як символ душевної щирості. Після потрібно роздати бідним милостиню, залучаючи на свій бік Бога. За переказами, перед настанням Нового року Бог переглядає події, які чекають людей, вказуючи їх у Книзі життя. Але якщо людині належить померти, то записи відсутні. Тому потрапити в Книгу – значить жити довго і щасливо.

Святом Рош ха Шана розпочинаються 10 днів молитов і розкаяння, котрі називають Дні трепету. Їх кульмінацією стає наступне свято Йом-Кіпур — День примирення.

Для українців єврейський Новий рік — це ще можливість заробити. І, починаючи ще з 1991 року, наші співвітчизники не втрачають такої нагоди, приймаючи хасидів. Адже з’їжджаються вони до святих місць ще за тиждень до Нового року цілими спільнотами, разом з дітьми, винаймають квартири, живуть на широку ногу, ні в чому собі не відмовляючи. Як святкуватимуть цього року — незабаром побачимо.

Соломія КАЛЮЖКО