Нагадаємо, у вересні 2017 року на складах боєприпасів військової частини, розташованої в селищі Калинівка, за 20 км від Вінниці, сталася масштабна катастрофа. Від вибухів боєприпасів у селах були пошкоджені більше 2000 будинків. На думку начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка така НП мала ознаки цілеспрямованої диверсії. Цього разу на сайті Міністерства оборони України повідомили, що вибухнули шість боєприпасів, які мали утилізувати ще два роки тому…

«11 вересня близько 11.30 черговими службами арсеналу було зафіксовано задимлення на ділянці підриву нерозірваних боєприпасів технічної території бази зберігання поблизу смт Калинівка, – йдеться у повідомленні. – У зоні задимлення зафіксовано шість вибухів боєприпасів, вивезених на визначену ділянку раніше, для подальшої утилізації.

2 роки тому в будинки людей влучали снаряди з калинівського арсеналу

На території арсеналу працюють фахівці. За попередньою інформацією задимлення сталося через горіння близько двох гектарів сухої трави». Біля контрольно-пропускного пункту на технічну територію військової частини А1119 зібралися керівники області та Калинівського району. Одна за одною у ворота в’їжджали пожежні автомобілі.

– Насправді ситуація не критична, ніякої евакуації немає, ситуація контрольована, — коротко пояснив голова Калинівської районної ради Василь Поліщук.

– До Національної поліції надійшло повідомлення, що на арсеналі відбувається пожежа, — розповів начальник ГУ поліції Юрій Педос. — Спеціалісти, виїхавши на місце займання, встановили, що загорілося поле сухої трави площею 3 гектари. Під час пожежі відбулося кілька вибухів. Вогонь відвели від складів, загрози подальших вибухів немає, тому й потреби в евакуації людей немає.

І хоча про евакуацію мова не йшла, чимало калинівчан та мешканців сусідньої Павлівки, котра два роки тому найбільше постраждала від вибухів, поспішили виїхати за межі села. У Калинівці виникла паніка, заняття у школах припинили.

– Чули вибухи. Але паніка – наш найбільший ворог, тому ми спокійні, – сказав місцевий мешканець Дмитро.

На місці вибухів працюють фахівці

Павлівка зустріла безлюдними вулицями. Біля одного роздоріжжя стояло кілька стривожених жінок.

– Ми вже раз пережили таке жахіття, що тепер буквально сидимо на речах, – розповідає Тетяна Кугай. Це її тітці два роки тому Порошенко нову хату купив замість зруйнованої. — Я поверталася з роботи з калинівської лікарні. Побачила, як над лісом піднявся стовп диму. Казали, що просто горить трава. Але ми почули вибухи! Люди стривожені, я вже зібрала в пакет документи на хату, паспорти, гроші.

Рятувальники повідомили, що для гасіння пожежі задіяли 21 автомобіль. За інформацією міністерства, загроз для військовослужбовців та цивільного населення, а також постраждалих осіб немає.

Але запитання залишаються. Чому й досі не знайдено винних і не покарано тих, хто допустив вибухи на арсеналі ще два роки тому? Чому снаряди, котрі підлягали утилізації, не всі були утилізовані ще 2 роки тому?

На них тепер шукатимуть відповіді правоохоронці: військова прокуратура Вінницького гарнізону Центрального регіону України відкрила провадження за фактом недбалого ставлення до військової служби.

Вже у понеділок підриви боєприпасів, котрі не підлягають транспортуванню, відновилися під контролем військових. Про це повідомляє “Калинівка Сіty” з посиланням на командира військової частини А1119 полковника Миколу Батюка.