На спільну молитву у Спасо-Преображенському соборі зібралися сотні вірян.

«За місто наше, за добробут, мир, здоров’я і спасіння наше, щоб Господь Бог допоміг нам у всьому», – виголошували священики.

«Нам є за що дякувати Богові, особливо Вінниці, бо це місто є зразковим для всієї нашої держави, – сказав Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. – Бажаю владі мудрості і натхнення Святого Духа”.

Святкове богослужіння з літією звершили митрополити Вінницький і Барський Симеон, Вінницький і Брацлавський Роман, Черкаський і Чигиринський Іоан; архієпископи Вінницький і Тульчинський Михаїл, Полтавський і Кременчуцький Федір та Чернівецький і Хотинський Герман. Владикам співслужили архімандрит Михаїл (Аніщенко), екзарх Константинопольського Патріархату в Україні, священики кафедрального собору та гості у священному сані.

Люди добирались до собору з навколишніх сіл

Після спільної молитви, в котрій взяли участь і перші особи області та міста, Митрополит Епіфаній нагородив митрополита Симеона орденом святого Архістратига Михаїла першого ступеня.

– Ви показали зразок доброго пастора і справжнього патріота. Завдяки вашому жертовному подвигу сьогодні ми всі можемо радіти з того, що ми маємо свою визнану Помісну Православну Церкву, – сказав Митрополит Епіфаній.

14 вересня православні відзначають свято Собору Вінницьких святих, яке було встановлене у 2015 році за ініціативи митрополита Симеона.

А вночі напередодні візиту Епіфанія своє богослужіння провели священики та парафіяни Вінницької єпархії УПЦ. А ще вшанували пам’ять архієрея Макарія у день його народження. На щастя, минулось без ексцесів.

На сайті Вінницької єпархії УПЦ з’явилось цікаве оголошення: «Запрошуємо до молитовної підтримки релігійної громади Спасо-Преображенського собору! Молебні біля головного храму Вінницької єпархії, захопленого прибічниками ПЦУ, звершуються щонеділі о 17.00».

Тетяна КОНДРАТЬЄВА,
Анатолій МЕЛЬНИК