Новопризначений Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка своїм наказом від 3 вересня звільнив прокурорів чотирьох областей — Вінницької, Житомирської, Одеської та Черкаської.

Згідно з інформацією на сайтах обласних прокуратур, Одеську прокуратуру очолює Олег Жученко, Вінницьку — В’ячеслав Соколовий, Житомирську — Любомир Війтович, Черкаську — Сергій Овчаренко.

Звільнили тих, на кого найбільше скаржилися люди. Так стверджують у ГПУ. Під час робочих поїздок до Черкащини та Житомирщини президент Зеленський вислухав не одне нарікання на роботу прокуратур. А стосовно В’ячеслава Соколового вікрито декілька кримінальних проваджень в Територіальному управлінні ДБР м.Хмельницького та ГУ НП у Вінницькій області.

Про це на повен голос розповідають у громадській організації «Софія». «Його треба не тільки звільнити, а й посадити в тюрму — за кришування, корупцію і незаконне збагачення. В черзі стоять його заступники Янків, Сухоребрий, заступник начальника слідчого відділу прокуратури Вінницької області Олег Петрович Попеско, керівник Вінницької місцевої прокуратури С.В.Гайду, його зам. В.О.Панченко і багато інших», — кажуть у «Софії». Нині обов’язки прокурора виконує Руслан Нікітчин.

Взагалі у політичної партії «Слуга народу» стосовно Генеральної прокуратури України — грандіозні плани. По-перше, цю правоохоронну структуру планується перейменувати в Офіс Генерального прокурора. У свою чергу, регіональні осередки прокуратури буде перейменовано на Офіси регіональних прокурорів, а місцеві – на окружні прокуратури. По-друге — ліквідувати військові прокуратури.

По-третє — зменшити кількість працівників прокуратури з 15000 до 10000 осіб та підвищити базовий посадовий оклад прокурора до 15 прожиткових мінімумів.

А ще планується ліквідація органів прокурорського самоврядування – Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і Ради прокурорів, які були створені за вимогами міжнародних експертів. Якщо таке станеться, то під загрозою опиниться безвіз, адже прокурорське самоврядування було схвалене Венеціанською комісією і було однією з вимог надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом.

Ілона ВАЛЬТЕР