– Головний симптом гострого інфаркту – це сильний біль у грудній клітці довше 15 хв. Біль відчувається за грудиною та може віддавати в ліве плече, в щелепу, під лопатку. Причому він може вщухнути через кілька хвилин, але це зовсім не означає, що все гаразд. Потрібно терміново викликати екстрену допомогу!

– Хто у групі підвищеного ризику захворювання на інфаркт?

– Людям за 40 треба регулярно обстежуватись, контролювати артеріальний тиск та вагу, перевіряти рівень холестерину та цукру крові. Підвищені показники свідчать про зростання ризику. А якщо людина ще і курець, ризик інфаркту чи інсульту зростає суттєво!

Гострий коронарний синдром – це стан, коли внаслідок розвитку тромбозу кровоток у судинах серця значно ускладнюється. Якщо це триває довго, то ця ділянка серця просто відмирає. Особливо небезпечний стан виникає при елевації сегмента ST на кардіограмі. Пацієнта треба якнайшвидше доставити до кардіоцентру для стентування.

– Які переваги стентування?

– Існує два варіанти лікування: фармакологічний – це тромболізіс, або інтервенційний – це стентування. Світова практика доводить, що стентування ефективніше, бо дозволяє фізично відновити кровоток. Стентування відбувається під місцевою анестезією: пацієнти перебувають у свідомості, і ми, лікарі, завжди розмовляємо з ними. А сам стент – це каркас, що залишається в організмі та тримає просвіт ділянки артерії розширеним. Надалі людям слід дослухатись до порад лікаря та дбати про своє здоров’я.

– Як діє державна програма безкоштовного стентування?

– Всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST можуть отримати діагностику та безоплатне стентування. Ми повністю забезпечені всім необхідним – від обладнання до стентів та супутніх матеріалів.

У  Вінницькому регіональному лікувально-діагностичному центрі на одному поверсі розміщені реанімаційний блок, рентген-операційний блок та реабілітаційний блок. Маємо  досвідчених фахівців, які надають допомогу цілодобово, без вихідних та свят у режимі 24/7/365.

Ми створили спеціальні навчальні групи з сімейними лікарями, кардіологами та реаніматологами райвідділень. Налагодили логістику, адже на Вінниччині  27 районів і пацієнти з інфарктами повинні потрапити до нас якомога швидше. Розробили план екстреної допомоги: спочатку пацієнтів забирає карета в районі, а потім їх передають бригаді вінницької підстанції і доставляють у центр.

Система працює ефективно. Наприклад, у 2014-му було проведено 298 ургентних коронографій, а за перше півріччя цього року – 419. У 2014-му було 247 стентувань, а від початку цього року їх вже 418. Летальність  зменшилась майже вдвічі. І це не просто цифри – за ними живі люди!

Вінницький регіональний  лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології працює за адресою: 21029  м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 96, тел./факс (0432) 46-55-47.

Ірина Кармазіна