По-перше, трьом групам пенсійного віку варто очікувати збільшення від перерахунку прожиткового мінімуму у грудні 2019-го (з 1564 грн. до 1638 грн.): тим, хто отримує мінімум; тим, хто отримує максимум (10 мінімальних пенсій); тим, хто має стаж вище норми і маленьку пенсію.

Що стосується 2020 року, то конкретні схеми перерахунку прожиткового мінімуму у 2020-му стануть відомі, коли новий склад Верховної Ради ухвалить бюджет.

По-друге, новий уряд запланував щорічний перерахунок пенсійних виплат українців. Він відбудеться після збору даних по інфляції і середню заробітну плату, приблизно в березні 2020 року. Надбавка буде розраховуватися для кожного індивідуально, відсоток складатиме суму від половини інфляції за 2019-й і від половини зростання середньої зарплати.

По-третє, в Україні будуть допрацьовувати пенсійну реформу – заявили «слуги народу». Зокрема, обговорюється запуск програми так званої «другої пенсії». Ця програма передбачає поповнення особового рахунку працюючого українця, який відбуватиметься при кожній виплаті зарплати. Планується, що ця сума складатиме близько 7% від щомісячної зарплати. Цей проект ще потребує доопрацювання.

По-четверте, як повідомили у головному управлінні ПФУ у Вінницькій області, норми пенсійної реформи передбачають вихід на пенсію незалежно від віку за умови наявності 40 років страхового стажу з 2028 року. Загальний (трудовий) стаж — це стаж згідно із записами у трудовій книжці. А страховий стаж – це час, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески до ПФУ.

Поняття «страхового стажу» введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058, який вступив в силу з 1 січня 2004 року. В Україні з цього моменту поняття «трудовий стаж» замінюється поняттям «страховий стаж». Це один з основних факторів при нарахуванні пенсії. Трудовий стаж, який був зароблений громадянином України до 2004 року, автоматично прирівнюється до страхового.