Минулого четверга три села – Кудлаї, Чавульське та Дубовець – радилися, до кого приєднуватися: чи до потужної Немирівської ОТГ, чи до сусідньої і ріднішої Вороновицької ОТГ. Розмова вийшла дуже емоційною.

Бо, згідно з перспективним планом, цих три села мали б приєднуватися до Вороновицької ОТГ. Але частина категорично проти! Власне, через таку неодностайність і назріла потреба провести загальні збори. Хоча дехто відчув: селян “ламатимуть через коліно”, аби змусити приєднатися до Немирівської ОТГ.

Скандал почав набирати обертів ще під час реєстрації на слуханнях, адже транспортного сполучення між селами немає і доїхати до Дубівця, не маючи автомобіля, просто неможливо, тому абсолютна більшість із присутніх були жителями Дубівця. Причому про те, що саме цього дня будуть збори, у Чавульському дізналися випадково.

На збори приїхали голови Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько та Віктор Качур з Немирівської ОТГ, кожен з них виступив перед початком зборів та розповів про те, що було зроблено в громаді протягом років із часу створення ОТГ.

– Немирівська об’єднана громада реклами не потребує, — так, перефразувавши вислів Генрі Форда, розпочав свій виступ Віктор Качур. – Про все сама за себе говорить достовірна інформація. Минулого тижня ми раптом дізналися, що Кудлаївська сільська рада, згідно з перспективним планом, приєднується до Вороновицької ОТГ. Голова сільської ради Валентина Горовенко та делегати від сільської ради вносили заперечення. Ми намагаємося зробити життя комфортним у кожному селі… Нашими селами їздять “швидкі допомоги” з гербом Немирова, повністю забезпечені всім необхідним — це своя невідкладна медицина. У нас створений центр надання адміністративних послуг і ще багато чого… Одним словом, яке б рішення ви не прийняли — воно буде для вас правильним.

Ось так презентувавши досягнення громади, Віктор Качур не став дочікуватися результатів голосування і покинув збори.

– Ми абсолютно випадково дізнались про збори, хоча неодноразово надсилали листи-пропозиції розглянути питання про проведення громадських обговорень щодо добровільного приєднання до Вороновиці. Але сільський голова Валентина Горовенко не відповідала жодним чином на наші звернення. Нещодавно нам було надіслано копію звернення сільського голови до Вінницької ОДА, в якому зазначається, що 29 серпня вже проводилось опитування щодо приєднання до Немирівської ОТГ, але при спілкуванні із жителями громади більшість зазначає, що жодних опитувань тоді не було, і 12 вересня, «заднім числом» проводять перші такі збори, – зазначив голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько. – Наша громада утворилася 18 грудня 2016 року і складається з двох сіл: Вороновиці та Комарова. Маємо 100 кілометрів доріг. За ці три роки заасфальтували 22 кілометри, 35 кілометрів вулиць освітили. Маємо багато програм для дітей, наприклад, стипендії талановитим дітям. Є одна дитина, котра отримує 10 тисяч гривень! Діє програма “Безкоштовні ліки”, на котру закладено з бюджету 280 тисяч гривень. Депутати минулого року роздали людям 490 тисяч гривень матеріальної допомоги. Ми перша громада в Україні, котра запустила безкоштовні перевезення для учасників АТО, для дітей із малозабезпечених та багатодітних родин. Досягнень вистачає. Але вирішувати вам.

Голосування тривало довго і бурхливо. Мешканці Чавульського, котре сміливо можна назвати “кінцем географії”, великих надій на Немирів не покладають. Люди обурювалися, що в них вулиці не освітлені та неасфальтовані. Ні медпункту, ні магазину, ні школи. “Ми хліб купуємо на тиждень, тримаємо його у холодильнику, щоб не зіпсувався”. “А “швидка” до нас ніколи не приїжджала”. Найбільше тут хочуть нормального цивілізованого життя.

Але Володимир Криворучко з Кудлаїв розповів, що людей навмисно вводили в оману, і спискам, в яких зареєструвалося 212 жителів, він не дуже довіряє.

“Особисто я — за Вороновицю. І багато моїх знайомих теж, – каже чоловік. – Але напередодні зборів збирали підписи ніби про те, що вони справді прийдуть на збори. Люди підписували, але сьогодні з’ясувалося, що у “шапці” було написано, що це підписи тих, хто згоден на приєднання до Немирівської ОТГ. Так нечесно! З такими списками можна “хімічити” як заманеться!”

Сільський голова Валентина Горовенко категорично заперечувала, щоб списки відкритого голосування фотографували присутні місцеві активісти.

Активіст Віталій розповів: “Все відбувалось із явним порушенням процедури громадських обговорень, ініціативну групу ми намагались зареєструвати згідно з законом, але сільський голова уникає спілкування з нами, на робочому місці з’являється періодично, печатки у секретаря немає, адже її тримає у себе Валентина Петрівна…”

Зрештою, голосування таки провели. Виявилося, що 131 людина проголосувала «за» Немирівську ОТГ, 74 – проти та 5 утрималось. Але це рішення не визнає значна частина громади і вже готують оскарження в суді.