91 спортсмена зібрав обласний дитячий шаховий турнір «Браїлівські сонати».  Організатором виступила Жмеринська федерація шахів на чолі із Анатолієм Ходюком.

За підтримки меценатів вона забезпечила гідний призовий фонд, що привабило майже всіх шахових зірочок нашого краю.  Грали два дні у Браїлівському технічному ліцеї та змагалися за традиційною швейцарською системою у 9 турів.

У результаті золоту медаль і Кубок абсолютного переможця дістались 11-річному вихованцю вінницького клубу «Романтик» Владиславу Пюро. Хлопець навчається у школі №26.

– Шахами я став займатись чотири роки тому, зацікавився завдяки комп’ютерній грі та двоюрідному брату. Та й взагалі вони розвивають інтелект, відразу кращими стають оцінки з математики, — каже Влад Пюро. — На першому турнірі здав на четвертий розряд. На турнірі у Браїлові одна з партій зайняла близько години, й моїм суперником став хлопчик зі Жмеринки. Я вірив у перемогу, й удача посміхнулась. За кожну грамоту та медаль батьки радіють і гордяться.

Серед дітей до 6 років переміг вихованець клубу «Романтик» Ілля Лабінов. Він набрав вагомі 5 очок із 9 можливих.

– Цьогоріч пішов до першого класу. У шахи граю більше року, маю п’ять медалей. Думаю, що цього разу мені допомогли показати гарний результат корисні мультики, які я дивлюсь.

Ілля спромігся випередити на півочка одноклубника і постійного конкурента Юру Перепелицю, діючого чемпіона Вінниці серед вихованців дитсадків. Той залишився срібним призером у найменшій категорії.

– Тато навчив мене грати в шахи. На гурток захотів сам, а вже батьки записали. Медаль далась важко, бо грав з третьорозрядниками, в мене поки четвертий. Кілька партій були з дівчатками, — каже Юрій. – У майбутньому хочу бути чемпіоном із шахів та будівельником.

Додамо, що шаховий клуб «Романтик» — це філія Вінницької ДЮСШ №6 для дітей, які проживають у районі Вишеньки та Слов’янки. Це близько 50 вихованців різного віку, й всі вони займаються безкоштовно. Тренує їх Михайло Шафір.

– Безумовно, я задоволений успіхами підопічних. Владислав Пюро був призером міських та обласних змагань. Хлопець є членом дорослої збірної клубу, тому його успіх не є випадковим. Ми знали, що він один з найсильніших гравців й заздалегідь готувався посісти перше місце. Дуже великі надії покладаємо на молодших діток – це Юра Перепелиця, який є діючим чемпіоном Вінниці серед дошколяриків, та Ілля Лабінов, який тоді поступився і взяв «бронзу». Але, як бачите, останній взяв реванш й зараз найкращий у місті та області у категорії до шести років, — зазначає пресаташе Вінницької обласної федерації шахів та тренер клубу «Романтик» Михайло Шафір.

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка