Вже зовсім скоро в продаж надійдуть муніципальні картки вінничанина, якими можна буде розраховуватися за проїзд у громадському транспорті.

Їх продаватимуть в кіосках на зупинках громадського транспорту за ціною 60 і 120 гривень. На адресу редакції надходять скарги від жителів Вінницького району, які можуть залишитись без пільг!

– Я пенсіонер та ветеран МВС. Із 1 жовтня такі, як я, не будуть безкоштовно користуватись трамваєм, тролейбусом та автобусом, бо проживаю у районі та не маю вінницької прописки. Чому ж так, хіба хтось відміняв закон, згідно з яким нам передбачені пільги? Хіба можна буде з мінімальною пенсією та високими тарифами оплатити квитки до міста, аби поїхати на ринок чи у лікарню! — скаржиться Микола Базиляк зі Стрижавки.

Голова Вінницької райадміністрації Михайло Демченко просить громаду поки що не панікувати.

– Поки що до Нового року точно ніяких змін не буде, жителі Вінницького району будуть користуватись своїми пільгами. Сервісний центр буде моніторити всіх жителів, хто має пільговий проїзд, і вже тоді буде більш зрозуміло, як діяти. Через місяць-два знову будемо збиратись та обговорювати питання, бо є ряд проблем. Є пенсіонери Вінниці, які їздять на дачні масиви у район та користуються нашими пільгами. Тож або ОТГ будуть фінансувати своїх жителів, або будуть встановлені датчики і на приміські сполучення. Якщо з Вінницьким районом ще якось можна врегулювати ситуацію, то з іншими поки що це неможливо.

– Багато звертається людей, які живуть у Вінниці, але прописані в іншому місті, — пояснює директор «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. — До 1 січня ніхто пільговиків без прописки чи реєстрації у Вінниці в громадському транспорті штрафувати не буде… Втім, я вже провела нараду із сільськими головами, перш за все, Вінницького району, де нагадала їм постанову 197 із відповідного закону. Бо відшкодовувати безоплатний проїзд пільговикам мають їхні місцеві ради за місцем проживання. А всі громадяни, що офіційно мешкають у Вінниці, навіть в орендованій квартирі, мають отримати в ЖЕК відповідну довідку та оформити «Картку вінничанина» на загальних засадах. Бо наша ВТК буде надавати послугу із перевезення пільговикам, перш за все по цій картці.

Вікторія Снігур